Kastanjechampignon ragout met Blu’61 al Passito Rosso

Lichtbruine hoedjes vol vitaminen en mineralen in witte wijn en tuinkruiden, zonder bindmiddelen en gezellig geserveerd in een knapperig bakje. 

De Blu’61 maakt deze volledig natuurlijke ragout romig, vol van smaak en licht gebonden. Blu’61 is een handgemaakte, natuurlijke blauwschimmelkaas van koemelk. Na de eerste rijping wordt de kaas in Passito, een zoete rode dessertwijn uit de Veneto, gelegd om verder te rijpen. De kaas heeft een zachte, romige structuur en een licht pittige smaak met een zoet tintje. Dit zoete tintje wordt versterkt door de geraffineerde, sappige cranberries die er tijdens het drogen op worden gelegd. Het kaasje heeft prijzen gewonnen en is in 2012 uitgeroepen tot beste Gorgonzola van Italië.

Gebruik verse, stevige kastanjechampignons met gesloten hoedjes en niet te groot van formaat. Champignons slinken nogal, je hebt er dus behoorlijk wat van nodig. Was de champignons niet in water. Dan zuigen ze zich vol en gaat de smaak deels verloren. Champignons laten van nature al veel vocht los!

500 gr kastanjechampignons, schoongeborsteld en gehalveerd
stukje Blu ’61 al passito rosso
1 sjalot, fijngesnipperd
4 bosuitjes, in ringetjes
2 middelgrote rijpe trostomaten, ontdaan van pitjes en fijngesneden
½ garlic solo, fijngesnipperd
1 tl biologische Italiaanse kruiden, mix van basilicum, tijm, oregano en majoraan
1 blad gedroogde laurier, verkruimeld
stelen van een bakje peterselie, fijngesneden
½ blokje groentebouillon (Zonnatura)
2 el extra vierge olijfolie
2 glazen witte wijn, liefst Pinot Grigio
1 glas water, de hoeveelheid van de wijn aanhouden!
3-4 el peterselie blaadjes, fijngehakt

Voeg de Italiaanse kruiden, de laurier en de steeltjes van de peterselie samen met de olijfolie, ui, tomaten en knoflook toe aan de witte wijn en breng dit aan de kook. Laat dit 15 minuten op laag vuur trekken en zeef dan de kruiden en groenten eruit. Doe de kruiden en groenten in de blenderkom.

Schenk het kookvocht terug in de pan en breng het met de kastanjechampignons opnieuw aan de kook. Twee minuten regelmatig omscheppen op middelhoge temperatuur.  Zeef de champignons eruit en laat het kookvocht nog even iets inkoken, daar wordt de smaak pittiger van.

Doe het kookvocht bij de groenten en kruiden in de blenderkom, voeg de fijngehakte peterselieblaadjes toe en pulseer dit regelmatig tot een mooie schenkbare saus. Schenk de saus in een lage, kleine ovenschaal, schep de champignons erbij en druk die zachtjes met de bolle kant van een lepel op de bodem.

Snijdt vlokjes of kleine dobbelsteentjes van de Blu’61 en verdeel die regelmatig tussen de champignons, en zo dat ze net zijn ondergedompeld in de saus.

Verwarm de oven voor op 180 graden, zet het schaaltje 15 minuten in het midden van de oven, waarbij je de temperatuur terugschakelt naar 150 graden. Schep het dan luchtig om, de kaas is vloeibaar geworden en plaats de ragout nog even vier minuten terug in de oven.

Je kunt de ragout serveren in pasteibakjes, die je even licht hebt geroosterd of bij een risotto met groene asperges. Op een geroosterd stokbroodje ook een heerlijke snack!

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s