Paprika gevuld met witte bonen, tuinkruiden en mozzarella

Is jouw eerste gedachte bij bonen ook “hmmm, een beetje melig?” Dat hoeft niet zo te zijn, probeer deze gevulde paprika maar eens. Voor vegetariërs zijn bonen bovendien belangrijk als vleesvervanger.

Voor de witte bonen:
200 gram gedroogde biologische witte bonen
scheut olijfolie
1 blokje groentebouillon
bouquet garni: stukje solo knoflook (garlicious) , kleine rode ui in kwarten, takje rozemarijn, 2 takjes tijm, 2 blaadjes salie, 1/3 tl gedroogde oregano en laurier
paar slagen 4 seizoenen peper

Kook 1 liter water met een scheutje olijfolie. de bouillon en de kruiden en kook dit 2 minuutjes door. Voeg de witte bonen toe en laat dit met deksel 1 nacht weken. Breng de witte bonen de volgende dag aan de kook en laat ze 20 minuten op lage temperatuur doorkoken met deksel op de pan. Afgieten en de takjes/blaadjes etc. verwijderen.

Voor de vulling:
1 oranje pepertje fijngehakt
1/2 potje Toscane tomatensaus (GI)
1 grote oranje of gele paprika in twee helften gesneden, zaadlijsten eruit
1 flinke rode ui fijngehakt
restant van de kleine solo garlic
1 glas rode wijn (bijv. Languedoc)
3 rijpe trostomaten, in stukjes
1 kleine winterwortel in kleinere stukjes
2 takjes tijm, 1 blaadje salie, paar snufjes gemalen laurier

Fruit de ui en knoflook 2 minuten met de laurier en voeg dan de tomatensaus toe. Opnieuw 2 minuten goed omscheppen, het pepertje kort meebakken, daarna de winterwortel en tomaten. Blussen met het glas rode wijn en iets water en de overige groene kruiden toevoegen. Voeg naar smaak eventueel iets 4 seizoenen peper toe en laat dit 40 minuten op lagere temperatuur gaar worden (de bonen moeten een iets stevige bite houden).

Voor de gevulde paprika:
1 bol biologische mozzarella
Zonnatura paprikaspread

Vet de paprikahelften licht in met olijfolie, rooster ze 10 minuten op bakpapier in een voorverwarmde oven op 180 graden. Zet ze daarna twee minuutjes onder de gril. Schep het bonenmengsel in de paprikahelften en leg daarop plakken mozzarella (halve cm dik). Besmeer de mozzarella met Zonnatura paprikaspread en plaats ze opnieuw ca. 5 minuutjes onder de gril (de mozzarella mag er niet afdruipen).

Serveer de halve paprika met daaromheen een restant van het witte bonen mengsel.

Je kunt de paprikaspread eventueel vervangen door basilicum pesto.

Als je niet vegetarisch bent is het lekker om bovenop de paprika enkele stroken – in de oven gedroogde – pancetta te leggen. Pancetta drogen doe je door de plakjes zonder olijfolie een minuut of vijf op bakpapier in een voorwarmde oven te leggen (165 graden). De stroken niet te donker roosteren maar wel “stijf en knapperig”.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s