The New Orleans Cookbook: Creole, Cajun and Louisiana French recipes.

Een niet alledaags kookboek, ‘for the city and the people of New Orleans’. De schrijvers, Rima en Richard Collin, zijn trots op de Louisiana keuken en larderen hun recepten af en toe met een leuke anekdote.

New Orleans is vooral een levendige stad en bekend om haar culturele erfgoed zoals haar muziek en keuken. Die eigen cultuur is ontwikkeld door de verschillende bevolkingsgroepen, die het leven in de stad van oudsher bepalen.

De stad geldt als de geboorteplaats van de jazz. In het begin werd de marching band muziek met veel koperblazers nog geen jazz genoemd.  New Orleans bracht grote muzieklegendes voort als Louis Armstrong en Wynton Marsalis. Marsalis’ Blood on the fields won de Pulitzer prijs. Zijn cover van Just a closer walk with thee is een gevoelige gospel met prachtige solo’s. Het lied zou al gezongen zijn door de slaven op de katoenvelden.


Nu spelen jonge muzikanten in de straten of op straathoeken. De oude garde blaast regelmatig mee op mondharmonica. In de rauwe nummers klinkt vaak de armoede in de stad door. Ondanks die armoede is de stad bruisend.

In de French Quarter, rondom het centrale Jackson Square, hangen onder de smeedijzeren balkonnetjes vele neon lichtborden om de klapdeurtjes van cafés en saloons aan te duiden. Veel van de Franse koloniale bouw is verloren gegaan door brand (1788 en 1794). De meeste, beschermde architectuur in de wijk is gebouwd onder het latere Spaanse gezag en is 18e eeuws.

De stad ligt aan de rivier de Mississippi, die daar uitmondt in de Golf van Mexico. Er is dan ook een belangrijke doorvoerhaven o.m. voor de export van graan en maïs en de import van groenten en fruit.

De ongecultiveerde moerassen rondom New Orleans in het zuiden van Louisiana – de bayou – hebben een heel mystieke sfeer, voor ons is het een totaal andere leefwereld.

Bij de recepten uit het kookboek (zie uitgelicht) zijn linkjes opgenomen naar video’s met muziek, de stad of de natuur. Er zijn ook enkele goede speelfilms die zich in of rond New Orleans of in de bayou afspelen. Je vindt ze in mijn recept voor groene kool.

De recepten in het kookboek betreffen: gumbo’s en soepen, bonen en jambalaya, vis zoals krab, garnalen en crawfish, vlees en worst, groenten, ontbijten en desserts.

Uit het hoofdstuk groenten koos ik voor de groene kool, de prei met Blender Hollandaise saus en de zoete aardappelen. Uit het hoofdstuk gumbo’s en soepen voor de green gumbo, een heerlijke wintersoep die je ook in een zomervariant kunt maken. Het zijn oogstrelende, feestelijke gerechten.

Het recept van de red bean soup inspireerde mij tot een licht gebonden adukibonen groentensoep.

Collin, Rima and Richard. The New Orleans cookbook: Creole, Cajun and Louisiana French recipes, past and present. New York, Knopf, 1999.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s