Zoete aardappelen uit de oven Louisiana stijl

Nog een typisch Cajungerecht uit het drassige zuiden van Louisiana, een kruidig zoete aardappelschotel met whisky en likeur. Heerlijk bij pikante of zoete groenten. Nog meer Cajuncultuur proeven? Luister dan tijdens het koken naar de vrolijke klanken van de lokale Zydeco muziek.

Het zuiden van Louisiana heeft een heel mystieke sfeer, die is goed te voelen in deze video van de streek rond West Pearl River. Je krijgt dan ook wat perspectief bij de film Beasts of the Southern Wild, die ik bij deze groene kool aanraad. Zuid-Louisiana is een heel arm, maar tegelijkertijd ook een vrijgevochten gebied.

De zoete aardappelen worden eerst gebakken in de oven op hoge temperatuur. Daarna pel je ze en gaan ze met alle ingrediënten in schijven in de oven terug.

4 zoete aardappelen, lang model, niet te dik
2 el olijfolie
4 dunne  plakjes roomboter
1 borrelglaasje whisky of bourbon
1 borrelglaasje triple sec of cointreau
3 klontjes rietsuiker (fair trade, 1 cm cubes)
1 tl gemalen kaneel, afgestreken
¼ tl nootmuskaat uit de molen
1/8 tl gemalen kruidnagel
4-5 slagen roze Himalaya zout uit de molen
1/8 tl 4-seizoenen peper uit de molen

De zoete aardappelen  goed schoon borstelen, drogen en inwrijven met olijfolie. Leg ze in een kleine ovenschaal en bak ze 30 minuten  in een voorverwarmde oven op 200 graden. Laat ze even afkoelen, pel ze en snijd ze in schijven van 1,5-2 cm dik.

Smelt de boter met de olijfolie, samen in een schaaltje, au bain marie en los de rietsuiker er langzaam in op. Dan voeg je alle andere ingrediënten samen. Roer ze even goed door en voeg de botersaus toe als de rietsuiker is opgelost.

Lepel een derde deel van deze botersaus over de bodem van een ovenschaal en leg de warme plakken zoete aardappel erop. Daarover giet je opnieuw een derde deel van de botersaus. Leg de laatste plakken zoete aardappel daar overheen en lepel de laatste  saus goed over en rondom de zoete aardappelen om ze gelijkmatig te kruiden.

Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet die 20 minuten  in een voorverwarmde oven van 165 graden. Dan verwijder je de folie en keer je de schijven zoete aardappel voorzichtig om. Druk ze met de bolle kant van een pollepel zachtjes aan  en bak ze dan nog 20 minuten (zonder folie) af op dezelfde temperatuur. Daarna is je aardappelschotel klaar.

Koken in stijl
Swingend in de keuken staan? Dat kan met de opzwepende Creoolse Cajunmuziek, die Zydeco wordt genoemd. De muziekstijl is verwant aan de blues en is ontstaan in het Frans sprekende deel van Louisiana. Typerend voor deze muziek zijn het gebruik van viool, accordeon en het rub-board, een soort wasbord. Meestal is het up-tempo muziek, maar er bestaan ook rustiger nummers, zoals deze van Clifton Chenier, the King of Zydeco.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s