Juli uitdaging, mijn eerste foodblog event! (2)

De competitie van deze maand gaat ook om gerechten, die koel of bevroren worden geserveerd. Als toetje daarom een rabarbermousse met bramen en vanille cream likeur. Frisheid gevangen in een vleugje zoet! 

Het foodblogevent is een maandelijkse activiteit van de Facebookgroep Foodbloggers Benelux.

Ook in het dessert is er aandacht voor frisheid van smaak en frisheid van kleur. Ik gebruik de frambozenrode rabarber uit de volle grond, ook wel het fruit onder de groenten genoemd. Kies dikke, stevige stelen. De oogst na warm zomerweer heeft een frissere smaak doordat de zuurgraad dan hoger wordt.

Rabarber wordt meestal gestoofd. Na tien minuten vallen de vezels spontaan uit elkaar. Gebruik daarbij geen water voor een pure smaak. Zelf droog ik de stengels eerst af. Zoeten doe ik liefst zo natuurlijk mogelijk. In mijn recepten verwerk ik graag vanille of honing en ik gebruik iets zoetere vruchten.

De smaak van rabarber is duidelijk aanwezig in deze fruitige mousse, die je in augustus kunt maken met bramen uit je eigen tuin! Rabarber kun je kort invriezen voor de verwerking met laat zomerfruit. Mijn bramen moeten echt nog rijpen!

Bramen_0871Bramen_0874

4 dikke rode stengels rabarber, iets ontveld, ontdaan van de draden, in stukjes van 3 cm
2 borrelglaasjes Rubbens vanille cream likeur (een Vlaams produkt met een zachte smaak, Lekkers uit Oost-Vlaanderen)
1 borrelglaasje droge rode wijn, ik gebruik een Bordeaux
2 dessertlepels bramen fruitbeleg (Très Jolie, 75 gram vruchtgehalte per 100 g, friszoet)
het merg van 1 vanille stokje
iets gemalen kaneel (alleen meestoven)
1 tl honing
2 volle dessertlepels framboos sorbetijs (AH Excellent)

Was en droog de rabarber. Snijdt de bladresten en de voetjes van de stelen ruim af. Trek het vel en de ‘draden’ zoveel als mogelijk van de stelen.

Voeg aan de stukjes rabarber de likeur, rode wijn, het fruitbeleg en het merg uit het vanillestokje toe. Kook de rabarber zonder deksel op matige temperatuur, voeg de kaneel toe en laat dit 10 minuutjes zachtjes stoven. De vezels vallen dan vanzelf al uit elkaar. Voeg er dan de honing aan toe en roer goed door.

Schenk de rabarber met het vocht in de blender en pulseer dit kort tot een mousse. Voeg als laatste het sorbetijs toe, pulseer het kort door de mousse en laat die licht opstijven in de vriezer.

Serveer met enkele coconut-bites van Govinda, die hebben een heel zachte kokossmaak.

Als je verse bramen verwerkt: kort koken met vanille, het kookvocht zeven, de massa met de bolle kant van de lepel aandrukken. Dit sap laat je tot de helft zachtjes indikken.

Voor de variatie kun je ook Triple Sec gebruiken als likeur en dan voor vers rood fruit kiezen zoals frambozen.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s