Juli uitdaging, mijn eerste foodblog event! (1)

Voor deze competitie heb ik risotto timbaaltjes met feta creme en een salade met mini bietjes en granaatappel gemaakt. Het  foodblogevent heeft als thema Verfrissend! Dat verwijst naar een heerlijk warme zomermaand, waarin je van de ochtend tot de avond zin hebt in frisse dingen. Deze timbaaltjes zijn daarom niet alleen fris van smaak, maar ook fris van kleur. 

Het foodblogevent is een activiteit van de Facebookgroep Foodbloggers Benelux. Telkens kiest de winnaar het thema voor de volgende maand.

Voor dit gerecht heb ik mini bietjes gebruikt. Mini groenten zijn in èn leuk om mee te werken. De bietjes zijn zo groot als bonbons en vol van rood sap. Daarnaast gebruikte ik baby Romaine sla, feta, Griekse yoghurt, mierikswortel, dragon en bieslook. De granaatappel pitjes en pistache nootjes accentueren de frisse smaak en kleur.

Mini-bietjes_0876

Een timbaaltje kun je maken met een licht ingevet bekervormpje of puddingvormpje. Torentjes, bolletjes, elk figuur is mogelijk. Variëren in vorm vind ik zelf ook erg leuk.

Wat heb je nodig voor 2 personen:

200 gr mini bietjes Prince de Bretagne, 7 stuks
1 tl citroen-lavendel azijn
roze Himalaya zout en 4 seizoenen peper uit de molen
mespunt gemalen laurier
½ tl wilde bloemen honing (ik gebruik Langnese)
1 tl hazelnootolie
1 tl rode droge wijn, zoals Bordeaux

100 gr feta, in kleine stukjes gesneden (ik gebruik Dodoni)
volle tl Griekse yoghurt
volle mespunt geraspte mierikswortel (Koch, een Duits produkt)
volle mespunt  gedroogde dragon
jonge steeltjes met blaadjes van elk bietje
half wijnglas bietjes kookvocht (1 glas opvangen en laten inkoken tot de helft)
1 tl wilde bloemen honing
granaatappel pitjes, van ongeveer een halve
40 ongezouten pistache nootjes
1 baby Romaine sla of little Gem
20 jonge stengels bieslook, heel fijn geknipt

1 klein wijnglas risotto rijst
scheutje olijfolie
klontje ongezouten roomboter
roze Himalaya zout en 4 seizoenen peper uit de molen
1 jonge rode ui, fijngesnipperd
mespunt gedroogde dragon, fijngewreven
de helft van de bieslook (zie hierboven)

Pas water af zodat de mini bietjes net onder water staan in een kleine kookpan. Neem de bietjes eruit en breng het water aan de kook met iets zout, peper, laurier, azijn, de honing en een scheutje olijfolie. Kook de bietjes 5 minuten en laat ze afkoelen.

Vang 1 klein wijnglas op van het kookvocht van de bietjes, voeg de theelepel hazelnootolie en Bordeaux toe en kook dit tot de helft in op middelhoge temperatuur.

Meng de Griekse yoghurt met de mierikswortel en de dragon en zet dit koel weg. Snijd de feta in kleine blokjes en snipper dan de fijne, rode steeltjes van de bietjes. Voeg alle ingredienten voor de feta crème toe aan de blender en pulseer dit tot een roze, romige saus. Even wegzetten in de koelkast.

Kook nu de risotto. Verwarm de olie en fruit de rijst op middelhoge temperatuur. Voeg dan het zout, de peper en de roomboter toe. Laat dit kort fruiten en blus af met een wijnglas water. Zet het deksel schuin op de pan en kook de rijst volgens voorschrift, maar voeg nu en dan als het nodig is wat water toe.

Verwijder het kapje van de granaatappel en zet een scherp mesje in het wit van een compartiment met pitjes. Je hebt ca 4 compartimenten pitjes nodig van een stevige granaatappel. Verwijder wel al het wit van de schil goed.

Was en dep de Romaine sla en  snijd de blaadjes in heel smalle reepjes. Hussel een paar volle theelepels van de feta crème door de sla.

Vet twee puddingvormpjes licht in met hazelnootolie. Fruit de rode ui kort en voeg de dragon toe. Snijd het zevende bietje in kwarten en snipper die echt heel fijn. Schep alles door de gekookte en afgekoelde risotto (kamertemperatuur). Neem de helft van de feta crème en hussel dit er daarna losjes door. Knip dan de bieslook heel fijn over de rijst en schep alles goed om. Vul de vormpjes met de rijst, waarbij je de rijst goed maar niet hard aandrukt met de bolle kant van de lepel. Zet de vormpjes heel even bovenin de vriezer, zodat je ze mooi kunt storten. De risotto wordt dus niet warm gegeten, eerder licht koel!

Schik de sla naast het timbaaltje en versier die met kwarten bietjes, pistache nootjes, granaatappel pitjes en toefjes van de resterende roze feta crème.

Bon appetit!

Zien wat andere deelnemers hebben gemaakt? Of zou je zelf ook wel eens willen deelnemen? Kijk dan op de site van Lianne Hagoort, de winnaar van de maand juni.

Vindt je deze fetacrême lekker?
Lees dan ook mijn eerdere blogbericht over fetacrême met avocado en basilicum.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s