Groene koolrolletjes met komijn-kruidnagel kaas

De grappigste kool in deze tijd is wel de groene of savooiekool met al die bobbeltjes en nerven. Het is een heel oud koolras uit het Middellandse Zeegebied met een stevige koolsmaak.

Groene kool groene-koolbevat weinig calorieën maar veel mineralen. De koolhydraten in deze koolsoort geven je extra energie. De groente laat zich goed roerbakken.  Als je de bladeren kort blancheert, kun je ze ook leuk vullen. Die stevige koolsmaak vraagt om uitgesproken tegenhangers zoals een kaas met kruidnagel en komijn. Deze kaas verliest in de oven juist haar sterkere smaak. Om de vulling smeuïg te maken voeg je wat room toe. De buitenste koolbladeren eet je niet, de heldergroene bladeren zijn prachtig om te blancheren en de zachtgele bladeren laten zich roerbakken.

Wat heb je nodig voor vier rolletjes of pakketjes:
1 groene kool van 500-600 gr, bladeren ontdaan van de nerf
60 gr geraspte komijn-kruidnagelkaas (een oude boerenkaas)
4 plakken komijn-kruidnagelkaas, ca 3 mm dik
flink scheutje slagroom
2 mini rode uien
1 tl witte balsamico azijn
4 volle tl tomatensaus bijv. GI Toscana
1 tl groentebouillon (ik gebruikte Bio today met maggiblad en selderij)
blaadjes van 3 steeltjes bladpeterselie, fijngesneden
peper uit de molen
iets zout, uit de molen
olijfolie
klontje roomboter, ongezouten

Snijd de bladeren van het kooltje een voor een los bij de stam. Verwijder de lelijke buitenste bladeren. Snijd de dikke nerf uit ieder blad. Maak bouillon, voeg eventueel wat verse kruiden toe en een scheutje olie. Blancheer de twaalf grootste bladeren één minuut per twee tegelijk in bouillon die kookt. Matig dan de temperatuur. Je gebruikt drie bladeren per pakketje. Laat de bladeren uitlekken in een vergiet. Breng de bouillon wel telkens opnieuw aan de kook.

Vang de bouillon uit het vergiet na het blancheren van de koolbladeren op en voeg dit kookvocht toe aan de pan. De bouillon kookt erg in en je hebt ongeveer 1-2 dl nodig voor het afbakken in de oven. Meng iets olie, de roomboter en de overige tomaten saus door de warme bouillon en schenk dit in een ovenvaste schaal.

Halveer de uitjes en snijd ze dunne reepjes. Fruit die met iets peper en zout. Neem de pan van het vuur en meng er één theelepel balsamico azijn door en de fijngesneden peterselie.

Nu snijd je de kleinere gele koolbladeren in smalle reepjes. Roerbak die enkele minuten en voeg dan twee volle theelepels tomatensaus toe. Laat die even meefruiten met de groente, dan komt de smaak goed los. Meng – van het vuur – de gefruite ui, de kool en de geraspte kaas met een flinke scheut room. Goed maar losjes omscheppen.

Pak voor ieder pakketje drie geblancheerde koolbladeren. Leg de eerste voor je en schep er ¼ van het kaas-kool-room mengsel op. Vouw het 2e blad om de open zijde heen, zodat het pakketje bijna dicht is. Met het 3e blad sluit je de vulling goed af. Het is lastig om de pakketjes heel strak te maken, maar dat is ook niet nodig. Leg de pakketjes in de bouillon in de ovenschaal. Let op dat de bladpunten op de bodem liggen.

Leg op elke pakketje een plak kaas en schep er met een lepel wat van de bouillon over zodat ze goed vochtig zijn. Vouw aluminiumfolie om de schaal, maar zorg ervoor dat de folie iets bol staat, de bovenkant van de rolletjes niet raakt. Dan gaat de kaas eraan vast plakken.

Bak de pakketjes een half uur in een voorverwarmde oven op 180°. Verwijder dan de folie, schep er nog wat van het vocht over en zet de schaal 5 minuten onder de gril om de kaas te laten kleuren.

Heerlijk met risotto gemaakt met iets bouillonpoeder en een scheutje witte wijn.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s