Venkelsoep met roodbaarsfilet

on

Reizend door Zuid-Italie at ik een heerlijke vissoep op een terras aan zee. Een heldere bouillon met een zweempje rood en lekker pittig zonder scherp te zijn. 

In een vorig blogbericht heb ik al verteld dat in Italië venkel in de vissoep wordt gebruikt. Er lagen nog twee mooie knolletjes te wachten op verwerking en er lag roodbaars in de vriezer. Onderstaand recept is het resultaat van mijn experiment.

Voor vissoep maak je eerst een geurige en kruidige bouillon, die wordt ingekookt. Inkoken van bouillon doe je in een open pan op matige temperatuur. Je vermindert de hoeveelheid door een deel te laten verdampen. Deze bereidingstechniek versterkt dus de smaak door concentratie en geeft straks pit aan de soep. Je ziet het wel aan het lijstje met ingrediënten.
roodbaars
Roodbaars is een roodroze vis die voorkomt in het noorden van de Atlantische Oceaan. Jonge roodbaars leeft in fjorden en baaien. Ze eten veel haring, hebben een fijne smaak en stevig vlees. Het is een typisch Europese vissoort.
In deze venkelsoep kun je de roodbaars vervangen door andere stevige witvis en/of zalm of een combinatie van beide.

Wat heb je nodig voor een maaltijdsoep voor 2 personen:
1 liter water
2 dl witte wijn
1 kleine rode ui, grof gehakt
2 dunne preien, in grovere stukken
2 kleine winterwortels, in grovere stukken
2-3 rokken (buitenste bladen) van de venkelknollen, in grovere stukken
de stelen van een bosje peterselie, grof gehakt
1 teen knoflook, grof gehakt
3 tl citroen lavendel azijn of witte wijnazijn
5 volle tl diepe tomatensaus, zoals GI Toscana
1 tl gedroogde dragon
flinke mespunt gemalen laurier of 1 laurierblaadje
flinke mespunt gemalen kruidnagel
peper, uit de molen
zeezout, uit de molen
klein scheutje olijfolie

300 gr roodbaars filet
limoen- of citroensap
4-seizoenen peper en zeezout, uit de molen

2 kleine venkelknollen met groen
1 kleine winterwortel
1 prei
2 trostomaten, ontveld
8 blaadjes basilicum, in reepjes geknipt
handje krulpeterselie, fijngesneden

Maak eerst de bouillon op basis van het bovenste lijstje van ingrediënten. Verwarm de olie en voeg de schoongemaakte groenten en kruiden toe. Roerbak alles een paar minuten, let wel op dat de olie niet te heet wordt en de groenten niet echt bruin kleuren. Blus af met de wijn, voeg dan het water toe, breng het aan de kook en laat dit zachtjes garen, ongeveer een uurtje.

De vis bereid je in de oven. Besprenkel de roodbaars met iets citroensap en voeg peper en iets zout uit de molen toe. Pak de filets in aluminiumfolie, vouw de randen goed dicht en zet dit pakketje 30 minuten  in een ovenschaal in een voorverwarmde oven van 180°. Laat de vis iets afkoelen, pak de filets uit en maak er mooie hapklare blokjes van.

Schaaf of snijd de rest van de venkelknollen echt heel dun, gebruik ook het fijne groen. Snij de overige groenten in mooie plakjes of stukjes, de tomaten zonder pitjes.

Zeef nu de bouillon en druk het vocht goed uit de groenten, die zijn niet heel bruikbaar meer. Laat de bouillon inkoken tot ongeveer ¾ liter zoals hierboven beschreven en breng die opnieuw aan de kook. Voeg de verse groenten en kruiden toe en laat die heel even garen. Ik houd van een stevige bite, dan volstaan vijf minuten. Voeg de blokjes vis toe en dien de soep op.

Serveer er knapperig brood met zout op de korst bij.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s