Oosterse sperziebonen salade met kokos en gamba’s

Meedoen aan een Mysterybox challenge daagt je uit je grenzen te verleggen. Deelnemers dienen ieder een favoriet ingrediënt in waaruit er zes worden getrokken. Best spannend!

In je gerecht verwerk je er minstens drie. Onze keuze was: kikkererwten, verse kokos, sperziebonen, freekeh, gamba’s en aubergine. En je mag putten uit je voorraadkast: kruiden, specerijen, (verse) smaakmakers, bindmiddelen. De verse kokos was mijn eigen suggestie.

Mijn eerste keuze was heel spontaan, de sperziebonen. Van die groente vind je op dit blog nog geen fraai recept. De verse kokos lag voor de hand en daarmee ook de gamba’s.  Ik wilde iets heel lekkers maken maar wel anders, mooi gepresenteerd, veel vers en liefst ook met groene kruiden.

Op het internet staat een inspirerende koolsalade van Rick Stein. Dat recept werd leidend voor de sperziebonen, al varieerde ik in soort, hoeveelheden en gebruik van vers. Van de soorten sperziebonen lenen alleen de fijne sperzieboon of de haricot vert zich voor een mooie, groene en soepele salade. De bonen kun je beter wel eerst blancheren voor dit effect.

In de salade is ook de verse kokos verwerkt. Die laat zich snel raspen tot mooie lange sliertjes. Kokos leent zich goed voor het afgeven van een zachte smaak aan risotto. Ik raspte dus een portie extra om te laten trekken in heet water en heb dat ingedikt gebruikt als kookvocht.

De kurkuma, geelwortel, is op dit moment vers verkrijgbaar. Trek wel even plastic handschoentjes aan en werk liefst op een hard plastic snijplankje door de gele kleurstof. Verse kurkuma geeft naast kleur ook een mild bittere, peperige smaak.

De gamba’s zijn langer gemarineerd in olijfolie met een flinke snuf cayennepeper, kort gebakken voor het behoud van hun sappigheid en besprenkelt met limoensap, dat op het laatst ook wordt toegevoegd aan de sperziebonensalade.

IMG_6566

De risotto is verrijkt met een licht gefruit uitje, enkele snuffen kerrie en een flink mespuntje verse kurkuma. Vóór het storten als timbaaltje zijn licht geroosterde, grof gehakte cashewnoten toegevoegd.

Wat heb je nodig voor twee tot vier personen:
Voor de sperziebonensalade
400 gr fijne sperziebonen, 2 minuten geblancheerd in weinig water met iets olie
150 gr rode ui, gehalveerd voor halve ringetjes
15 gr verse knoflook, fijngehakt
1 groene peper, zonder zaadjes, fijngesneden
50 gr verse kokos, fijn
1 tl bruin mosterdzaadgeraspt
12 kerrieblaadjes, verkruimeld
1 volle tl verse kurkuma, fijngeraspt, echt een bergje
1 tl bruin mosterdzaad (veel milder dan geel)
1 el limoensap
olijfolie, zout en peper uit de molen

Snijd de puntjes van de sperziebonen, breng net voldoende water aan de kook in een ruime pan met iets olie, zout en peper. Blancheer de sperziebonen in twee porties, maximaal 2 minuten, laat ze uitlekken op keukenpapier en spreid ze uit om snel af te koelen. Voor dit koelen spoel ik de groenten nooit af met koud water voor maximaal smaakbehoud.

Als ze zijn afgekoeld, leg je de bonen in de lengte voor je en spreid die met je vingers zodat je via de nerf het boontje mooi splitst.

Verhit olie in een grote pan met dikke bodem, voeg het mosterdzaad toe en zodra dat niet meer ploft, de ui. Fruit die in 3 minuten net zacht en bruin en voeg dan de knoflook, groene peper, kurkuma, kerrieblad, sperziebonen en iets zout toe. Roerbak 2 minuten op hoog vuur, schep het wel goed en lichtjes om.

Neem de pan van het vuur, voeg de kokos toe en hussel dat er samen met het limoensap door.

Voor de gamba’s of grote garnalen:
1 zakje biologische garnalen, ontdooid en drooggedept
mespunt cayennepeper
limoensap

Doe een eetlepel olie in een diep bord, voeg naar smaak cayennepeper toe en roer door. Voeg de gamba’s toe, schep meerdere keren om, spreid ze in de olie en zet ze afgedekt koel weg voor minimaal 3 uur. Het omscheppen en spreiden een paar keer herhalen. Bak ze drie minuten in weinig olie lekker krokant, terwijl je ze voortdurend omschept. Bedruppelen met een theelepel limoensap.

Voor de risotto timbaaltjes:
120 gr arborio rijst
olijfolie + een klontje roomboter, ongezouten
1 rood uitje, gesnipperd
80 gr ongebrande ongezouten cashewnoten, grof gehakt en licht geroosterd
30-50 gr verse kokos, fijngeraspt
mespunt verse kurkuma, fijngeraspt
enkele snuffen kerrie, naar smaak maar niet overheersend
zout en peper uit de molen
hazelnootolie, naar keuze

Voeg kokend water toe aan de kokos en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur. Eventueel kun je het nog even aan de kook brengen voor een diepere smaak. Zeef het vocht, druk de kokos daarbij heel goed uit.

Na het blancheren van de sperziebonen houd je ook mooi kookvocht over. Laat beide, zowel het kokoswater als het sperziebonenkookvocht, indikken tot de helft.

Fruit het uitje in de olie met roomboter en voeg de rijst, kerrie, kurkuma, zout en peper toe. Kook de rijst verder volgens voorschrift.

Hak de cashews en rooster ze heel licht met iets hazelnootolie. Bij cashews luistert het roosteren nauw, niet te lang of te hard. Spatel de noten door de rijst.

Wrijf een puddingvormpje in met hazelnootolie en vul die met de rijst. Druk de rijst daarbij heel goed aan met de bolle kant van een lepel, eerst vanuit het midden en daarna aan de rand, zodat je een compact vormpje krijgt. Zet het vormpje een paar minuten in de vriezer en stort het timbaaltje dan op het bord. Je kunt het storten vereenvoudigen door de rand van het vormpje iets los te maken met de achterkant van een lepeltje.

Schik de gamba’s er omheen en maak de borden op met de sperziebonensalade. Als je dit recept voor 3 of 4 personen gebruikt, kun je volstaan met een kleiner timbaal vormpje.

Dit recept is ook gepubliceerd op Travelgoodies international lifestyle.

Deze Mysterybox Challenge werd georganiseerd door Johanneke van www.bijnanetzolekkeralsthuis.nl.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s