Pureetaartje met kabeljauw

Smeuïge gekruide Roseval aardappelpuree, feestelijk opgemaakt met kabeljauw uit de oven op een bedje van prei-feta crème en geserveerd met geblancheerde bleekselderij in gekruide groentebouillon.  

Hoe maak je een lekkere aardappelpuree? Bepalend is de soort aardappel, hoeveel puree je wilt serveren en welke andere ingrediënten je verwerkt in het gerecht. Mijn persoonlijke voorkeur is een iets rulle structuur en een smaakmaker zoals fijngehakte peterselie of boeren Cheddar. Op deze website kun je er veel over lezen. Skip de paragrafen over zetmeel als die je niet echt interesseren.

Wat heb je nodig voor twee pureetaartjes:

Aardappelpuree:
300 gr schoongemaakte Roseval aardappelen, in grotere stukken
4 gr groentenbouillon, ik gebruik Bio Today met tijm
naaldjes van 1 takje rozemarijn
3 tl clotted cream
1 eidooier
1 klontje roomboter, gesmolten
2 snuffen cayennepeper
1 tl honingmosterd, ik gebruik Tons bio
1 volle el krulpeterselie, fijngehakt

Prei-crême:
40 gr feta kaas, liefst Dodoni
25 gr clotted cream, of andere dikke verse room
2 tl ctroen-lavendel azijn
100 gr schoongemaakte prei, het harde groen verwijderd en in ringetjes
2 mespunten gemalen laurier
2 flinke snuffen nootmuskaat, uit de molen
4-seizoenenpeper, uit de molen
1 afgestreken tl groentenbouillon (Bio Today met tijm)
1 dl water, warm

Kabeljauw:
2 mootjes kabeljauw, gefileerd
2 mespunten kerrie
4-seizoenen peper, uit de molen
zeezout, uit de molen

Bleekselderij:
300 gr bleekselderij, schoongemaakt en in stukjes van max 1 cm
4 gr groentenbouillon
2-3 dl water

Voor op het bord en echt lekker in combinatie met de puree:
wat rucola
wat waterkers

Kook de aardappelen in de bouillon met de rozemarijn, wat 4-seizoenen peper en een scheutje olie. Laat de aardappelen circa 10 minuten garen, giet ze af en verwijder de naalden rozemarijn.

Prak de iets afgekoelde aardappelen fijn met een vork, dan wordt het geen supergladde massa. Maak een sausje van de clotted cream met de eidooier, roomboter (voorzichtig toevoegen, niet alles tegelijk want dat gaat het schiften), cayenne en mosterd. Voeg dit toe aan de aardappelpuree en schep het luchtig maar goed om. Voeg daarna de zeer fijngehakte peterselie toe.

Vet een vel bakpapier in met olie evenals de binnenkant van de kookringen. Schep de puree in de vormen, druk die licht aan met de bolle kant van een lepel en vorm een kuiltje met een vorkje.

Fruit de prei op matige temperatuur even aan met laurier en peper. Strooi de groentenbouillon erover, voeg wat nootmuskaat toe en blus af met het water. Breng het – nog steeds op matige temperatuur, de prei mag niet bruin bakken – aan de kook en laat de prei heel zachtjes en met deksel op de pan in 10 minuten gaar worden. Zeef de prei en laat de bouillon inkoken tot die wat stroperig wordt.

Doe 1 eetlepel olijfolie met de grof gehakte feta, de clotted cream, twee theelepels citroen-lavendel azijn, een drupje vers citroensap en de ingekookte bouillon in de blenderkom.  Pulseer dit tot een mooie luchtige crême. Eventueel op smaak afmaken met wat cayenne of extra nootmuskaat. Zet de crême op kamertemperatuur weg.

De kabeljauw bak je tegelijkertijd in een voorverwarmde oven op 180°. Wrijf aluminiumfolie in met wat olie, strooi er zeezout, peper en kerrie op. Leg daarop de visfilets. Bestrijk ook de bovenkant van de vis met olie en voeg nogmaals kruiden toe. Vouw de folie goed dicht, leg het pakketje in een ovenschaal en bak de mootjes 20-30 minuten, afhankelijk van de dikte. Houd de mootjes warm in de gesloten folie tot je de borden opmaakt.

Inmiddels kook je de bleekselderij. Breng de bouillon aan de kook met iets olie, daardoor wordt het velletje zacht.  Voeg de stukjes groente toe en laat die twee minuten zachtjes koken. Giet ze af en zet ze open weg op kamertemperatuur.

Maak twee borden op met een bedje van blaadjes rucola en waterkers, de steeltjes afgesneden en de snijkanten naar het midden.  Bak de aardappelpuree 8 minuten in de voorverwarmde oven (180°) en plaats ieder pureetaartje  in het midden op de salade. Snijd de puree met een mesje los van de rand en til de vorm eraf.

Voeg enkele lepels prei-crême toe aan de bleekselderij, schep die om en warm dit even op in de oven. Schep een paar lepels prei-crême in het kuiltje van een pureetaartje. Breek de nog warme kabeljauw in mooie hapklare brokjes en schik ze iets overstekend op het pureetaartje. Schep er – vanuit het midden – nog wat preicrême overheen, maar zorg ervoor dat de crême niet teveel overloopt op de puree. Versier met een paar blaadjes rucola en waterkers.

Schep de warme bleekselderij om en vlei ze tegen de zijkant van het taartje. Ik had nog wat druppels heel licht gezoete en homemade port-cranberry compote. Dat geeft een leuk smaakcontrast bij de salade en bleekselderij.

Dien de pureetaartjes direct op. Eet smakelijk.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s