Filorol Rode biet, Blue Stilton, Port

In de Kauaeranga Valley in Nieuw Zeeland aten we na een vermoeiende hike een heerlijke ‘beetroot balsamico feta roll’. Die inspireerde mij om thuis aan de slag te gaan met bosbieten, vruchtenazijn en Blue Stilton.  

De Kauaeranga Valley ligt op het Noorder Eiland in de Coromandel. Het is een ruig gebied waar van 1870 tot 1920 veel zware houtkap van heel grote Kauri bomen plaats had. De Maori gebruikten deze bomen om er hun kano’s uit één stuk van te maken, de zogeheten ‘bushmen’ maakten er een kaalslag van. De vraag naar hout was groot, de immigranten verdienden er een heel goede boterham mee en in die tijd was natuurbeheer nog niet in beeld.

Kauri tree
Kauri

Er is een bezoekers centrum van de Department of Conservation, een organisatie vergelijkbaar met ons Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Op verzoek zetten ze een film voor je aan zodat je meer weet over het gebied waar je gaat hiken. Het café serveert  ‘pies and rolls’.

Kauaeranga Valley_Hike Billy Goat Landing_DOC Visitor Centre-DSC_0353
DOC Visitor Centre Front

In Nieuw Zeeland wordt veel met biologische producten gewerkt. Er zijn goede biologische markten en van januari tot eind maart is het daar zomer met volop keuze in groenten en fruit. Sjalotten en knoflook worden ook gerookt aangeboden. Bij terugkeer had mijn biologische winkel ook al kleine bossen verse bieten. Bosbieten zijn sappig en zoetig van smaak en harmoniëren goed met de pittige kaas.

De ingrediënten voor 3 rollen:
1 pakje flat type fillo pastry, 3 vellen
175 gr Blue Stilton
1 bos rode bieten, 3 middelgrote
1 vol likeurglaasje rode port, liefst niet te zoet, ik gebruik een Reserva
1½ rode ui, één gehalveerd en de halve gesnipperd
1 teentje knoflook, in grovere stukken
2 volle tl rode fruitazijn (Weinberg Pfirsich Fruchtmus) of frambozenazijn
flinke mespunt gemalen laurier
steeltjes en enkele blaadjes van 1 pakje krulpeterselie, grof gesneden
peper en zout uit de molen
1 losgeklopt ei
sesamzaad
olijfolie

Kook de bieten 20-25 minuten in net genoeg water met een scheutje olijfolie, de fruitazijn, één gehalveerde ui, de knoflook, groene kruiden en peper en zout. De bietjes moeten beetgaar zijn, niet te zacht omdat je ze nog gaat bakken. Giet ze af, laat ze afkoelen en ontvel de bietjes.

Snijd de koude Blue Stilton in vrij kleine blokjes en zet die even weg. Fruit de gesnipperde ui met wat gemalen laurier en peper.

Voor een mooi resultaat snijdt je de bieten eerst in dunnere plakken, die je weer in kleine stukjes snijdt. Grove stukjes laten zich niet goed verwerken in dun filodeeg. Meng deze bietjes met de gefruite ui, de Blue Stilton en het glaasje rode port. Dek ze af en zet dit even koel weg.

Leg het filodeeg, nog ingepakt, vijf minuten vantevoren op kamertemperatuur. Spreid elk vel op bakpapier op je werkblad. Schep het bietenmengsel nog een keer goed om en verdeel dit in drie porties. Schep een rechthoekige portie bietjes in het midden van het vel. Vouw de zijkanten losjes over de bietjes heen naar binnen. Smeer deze licht in met eerst wat olijfolie en daarna losgeklopt ei. Vouw nu de onderkant over het bietenmengsel heen zodat de bietjes mooi zijn ingepakt, niet te krap. Knip eventueel teveel deeg af en smeer opnieuw in met olijfolie en ei. Vouw dan de bovenkant er losjes overheen en herhaal de olie en het ei, liefst ruim. Kwast het ei ook goed tussen de deegranden. Bestrooi de bovenkant met sesamzaad en bak de rollen op een rooster op 165° in ongeveer 15-20 minuten licht goudbruin.

Breng de rollen voorzichtig over, zowel op het rooster als later op de borden. Ik gebruik in de oven 1 vel bakpapier en knip het teveel aan bakpapier onder elke rol eerst bij.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s