Focaccia met salie, peterselie, tomaten en mozzarella

Mijn eerste broodcreatie is een focaccia met verse fijngehakte kruiden in het brooddeeg. Het deeg is gemaakt van maïsmeel en melk en is heerlijk luchtig geworden door het wat langer te laten rijzen. Door de kruiden en de topping kun je het zo in repen gesneden serveren. Heel lekker bij een salade of als tussendoortje, snack of lunch.

Experimenteren met brood stond al langer op mijn to do lijstje. Zo kocht ik ooit in de Verenigde Staten Clayton’s New Complete Book of Breads: 706 bladzijden zonder plaatjes, maar wel met een hoofdstukje ‘What went wrong and how to make it right’. Er is meer dan genoeg verzameld om inspiratie uit op te doen.

Deze focaccia is na het bakken en afkoelen eerst een nachtje in de koelkast weggezet. De tomaat en de mozzarella zijn mooi meegebakken maar nog net licht vochtig. Foccacia_heel_0015Focaccia wordt óf besprenkeld met olijfolie en bestrooid met rozemarijn gegeten óf belegd met groenten en kaas.

Wat heb je nodig:
500 gr tarwebloem met maïsbollen en gist, kant en klaar verkocht als maïsmeel
310 ml lauwwarme melk
6 blaadjes salie, fijngehakt, liefst vers uit je kruidentuin
6 volle el krulpeterselie, fijngehakt
2 kleine tl rietsuiker
scheut extra vierge olijfolie
6 roma tomaten, ontveld en in kwarten, ontdaan van pitjes
1 bol biologische mozzarella, afgedroogd en in plakken van een halve cm
4-seizoenen peper, uit de molen

Mix het meel met de melk en de suiker kort tot deeg en voeg dan de groene kruiden en olijfolie toe. Er kan een klein scheutje room bij. Mix of kneed nu alle ingrediënten goed door elkaar, minimaal 10 minuten. Het deeg moet heel soepel en elastisch worden en de salie lekker gekneusd.

Dek het deeg af met plasticfolie en laat het op een warme plek twee tot drie uur rijzen. Zelf verwarm ik de oven voor tot ongeveer 90° of 100°, schakel die uit en zet het deeg daarin rustig weg.

Bekleed een ondiepe bakvorm van 25 x 25 met bakpapier, die je met 1 cm overlap hebt bijgesneden op de vorm. Bevochtig het bakpapier lichtjes met je vingers, zodat het mooi opstaat in de vorm. Bestrooi het met wat meel door een fijn zeefje.

Mix het deeg na het rijzen opnieuw en kneed het deeg op het bakpapier in de vorm. Laat het nog ruim een half uurtje narijzen.

Bevochtig daarna de bovenkant eerst licht met natte vingers en druk dan met je vingertoppen regelmatig kuiltjes in het deeg.

Intussen heb je zes roma tomaten ontveld door ze kruislings in te snijden op de top en ze 2 minuten in kokendheet water te leggen.

Verdeel de tomaten in rijen over het deeg waarbij je de kwarten iets plat aandrukt. Leg dan de plakken mozzarella tussen de tomaten door zodat de hele bovenkant is bedekt met kaas en tomaat. Bestrooi dit met peper uit de molen.

Verwarm de oven voor en bak de focaccia  in een heteluchtoven op 205°, maar schakel de temperatuur na 10 minuten terug naar 195°. De totale baktijd is ongeveer een half uurtje. De bovenkant van de mozzarella moet licht goudbruin zijn. De groente en kaas mag niet uitdrogen.

 

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s