Snijbietquiche met saliekaas

Ken je die prachtige stelen van regenboog snijbiet in felle kleuren? Hardroze, rood en okergeel? In deze quiche verwerk je de stelen in de onderlaag en het groene blad in de bovenlaag voor een grappig contrast. 

Quiches zijn simpel om te maken en als je ze opbouwt met laagjes zijn ze een feest op tafel. Omdat je er veel groenten in verwerkt zijn ze ook supergezond. Je kunt een kwart serveren als maaltijd, maar er ook kleine punten of vierkanten van snijden als snack. Plaats de quiche dan wel een nachtje in de koelkast voor meer stevigheid bij het snijden.

Snijbietquiche_hele taart_0042

Quiches kun je maken in drie modellen. De gesloten versie, dan dek je de quiche af met een vel deeg. De halfopen versie, waarbij je de bovenrand afdekt met het resterende overhangende deeg. En de open versie, dan snijdt je de restanten van het deeg weg en drukt de bovenrand iets aan voor een stevig randje.

Open quiches worden meestal afgedekt met een kaaslaagje of met kruimeldeeg. Als je de quiche half of helemaal sluit, wrijf dan het deeg even in met wat losgeklopt ei. Daarbij is het lekker om er wat kruiden over te strooien. Deze regenboog snijbietquiche is een open quiche, afgedekt met saliekaas.

Wat heb je nodig:
1 flinke bos regenboog snijbiet, gewassen en droog gedept,
de stelen gescheiden van de bladeren, in kleinere stukjes en in grove reepjes.
1 flinke bos bosuitjes of lenteuitjes, in stukjes gesneden
2 preien, in ringetjes gesneden, zonder het donkergroen
3 tenen knoflook, fijngehakt
handje krulpeterselie, fijngehakt
4 blaadjes verse salie, fijngehakt
4 scheutjes room
4 eieren, losgeklopt met wat peper uit de molen
175 gr saliekaas, fijngeraspt (Kaasboerderij Weenink), 1 x 100 en 3 x 25 gram
1 bol mozzarella, in stukjes
toefjes pesto limone, ik gebruik Costa Ligure
1 rol bladerdeeg op bakpapier, AH versafdeling

Snijd de bol mozzarella in plakken en in kleine blokjes. Rasp de koude saliekaas fijn en meng 100 gram goed maar luchtig met de mozzarella. Voeg er wat room, de verse salie en peper uit de molen aan toe. Zet dit koel weg.

Begin daarna met de groenten. De stelen van de snijbiet, stukjes van 3 cm, worden kort geblancheerd. Voor het blancheren maak je wat lichte groentebouillon. Voeg iets olijfolie toe en breng dit aan de kook. Blancheer de steeltjes in meerdere porties door de bouillon opnieuw aan de kook te brengen, de temperatuur te verlagen en de steeltjes maximaal 2 minuten te garen. Schep ze direct uit de bouillon en spreid ze, de stukjes moeten hun kleur behouden en niet echt gaar worden. De quiche wordt immers nog in de oven gebakken.

Roerbak dan de prei, knoflook en bosui kort, ongeveer twee minuten. Voeg van het vuur af de peterselie toe en schep het even om.

Bedek de taartvorm met het bladerdeeg, druk overlappingen aan met een vorkje. Als je diepvries deeg gebruikt, vet de taartvorm dan licht in met olijfolie. Bestrooi de beklede bodem lichtjes met 25 gram fijngeraspte saliekaas.

Meng de steeltjes van de snijbiet nu met de prei/bosui en het kaasmengsel. Spreid dit uit op de bestrooide bodem tot een mooie dikke laag. Druk het iets aan, maar niet te hard. Klop twee eieren goed los met wat peper en lepel dit over deze onderste laag. Eventueel kun je de vorm lichtjes schudden.

Maak nu de bovenlaag door het bladgroen van de snijbiet kort te wokken met wat peper. Voeg van het vuur af wat room toe en meng dit bladgroen met 25 gram saliekaas. Spreid het bladgroen in een egale laag uit over de onderlaag in de taartvorm. Druk ook deze leeg heel licht aan met de bolle kant van een lepel. Klop opnieuw twee eieren los met wat peper en lepel deze eieren over het bladgroen. Door lichtjes te schudden zakt het eimengsel mooi weg.

Knip nu het overtollig deeg weg, maar zorg wel voor een randje van 1 cm. Bestrooi het geheel met de laatste 25 gram fijngeraspte saliekaas en leg daarin toefjes pesto limone.

Bak de quiche een half uur op 180° in een voorverwarmde oven en laat die even rustig afkoelen.

 

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s