Pinchos met Gepocheerde Druiven

on

In de moestuin fruitmand met kweeperen, stoofperen en witte druiven komt de bodem in zicht. Alle druiven zijn met een klein Spaans tintje gepocheerd en tot pinchos gemaakt.Kweeperen_Loethe_Vierkant-IMG_4505Bij pocheren gaar je verse producten in weinig vocht en iets onder het kookpunt om smaak en sappigheid te geven. Voor het Spaanse tintje voegde ik droge sherry toe aan witte wijn. Het vocht kook je verder in tot een siroopje om de druiven mee te besprenkelen. Voor een kruidig accent is wat rozemarijn, honing en peper toegevoegd. Het resultaat is verrassend.Gepocheerde druiven-IMG_4551Pinchos zijn onderdeel van de Spaanse tapas: kleine hapjes die rond borreltijd op grote schalen op de bar staan voor bij je drankje. Pinchos hebben een sneetje stokbrood gemeen, al of niet geroosterd.  Het is een Moorse invloed uit de 19e eeuw, ontstaan in steden als Sevilla, Cordoba en Cadiz in Andalusië. De kastelein dekte zijn glazen op de bar af met een sneetje (stok)brood. Zo ontstond de traditie om deze sneetjes te beleggen.  Het beleg op de sneetjes wordt vaak met een cocktailprikker vastgezet.
Pinchos Gepocheerde druiven-IMG_4572
De druiven en hun velletjes worden heerlijk zacht en fijn van smaak. Gepocheerde druiven harmoniëren uitstekend bij hartige rauwe ham, liefst Iberico en pikante bergkazen als Manchego of een cru Alpin uit de Haute-Savoie. Geroosterd heerlijk met een licht gesmolten zachte witte kaas, pikant maar zonder blauwader.

Wat heb je nodig voor de gepocheerde druiven:
500 gr witte druiven, gewassen en gedroogd, klein en zonder pit (enkele zijn geen ramp)
2,5 dl droge witte wijn bijv. Pinot Grigio
8 cl droge Jerez sherry, palamino fino seco bijv. Tio Pepe
2 kleine jonge takjes verse rozemarijn
1 el acacia honing
2 afgestreken tl ruwe rietsuiker

Gebruik een pan met dikke bodem, waarin de druiven in een laag op de bodem passen. Breng de wijn, sherry, honing, rietsuiker en rozemarijn zachtjes aan de kook. Voeg de druiven toe, zet de temperatuur lager en sluit de pan. Pocheer de druiven 8-10 minuten heel zachtjes. Kijk af en toe dat het niet te hard gaat en de druiven stuk gaan.

Schep de druiven er voorzichtig uit zonder vocht en laat ze gespreid afkoelen tot kamertemperatuur.

Kook het vocht met de rozemarijn zo ver in dat je net geen kwart over hebt. Proef even of de siroop lichtzoet is. Neem de rozemarijn takjes eruit en voeg iets 4-seizoenenpeper toe.

De druiven verdeel je het best over twee afsluitbare schaaltjes. Verdeel de siroop  erover en schud de druifjes af en toe heel lichtjes op om ze wat van het siroopje mee te geven.

Vergeet bij het serveren niet om de pinchos met de siroop te bedruppelen. Snijd het stokbrood flinterdun, zodat je de kantjes bij het oppakken licht opdrukt voor grip op de druifjes. Om die reden snijd je harde kaas beter iets dikker en niet precies passend.

Je kunt gepocheerde druiven ook serveren bij een groene salade, bij krokant gebakken kip of bij een vanille dessert.
Gepocheerde witte druiven_hoofdfoto-IMG_4576 (2)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s