Natte Kweeperen Cake

on

Kweeperen worden meestal tot gelei of moes gemaakt. In die moes is vaak ook ander herfstfruit verwerkt. In deze natte cake zijn dat gedroogde zure abrikozen. De dikke frisse moes is gespateld door citroen wolken cakemix. Door de room dus ook lekker smeuïg.
Kweeperen_Loethe_Vierkant-IMG_4505
Om te variëren in de moesbereiding raspte ik de kweeperen boven witte wijn met wat rum-amandelazijn, kruiden en honing. De abrikozen sneed ik in smalle reepjes en voegde die onmiddellijk toe. Het resultaat is een heel frisse, smakelijke kweepeer moes.
Kweeperen-Abrikozen moes-IMG_4541Kweeperen zijn maar kort houdbaar. En mijn pruimen-kweeperen moes van gisteren is juist heerlijk op een beschuitje of bij Griekse yoghurt.
Door de frisse smaak kwam ik op het idee om deze stevige moes te verwerken met room in een citroencake. Omdat citroen en kweepeer eigenlijk onafscheidelijk zijn en wij natte cake heerlijk vinden.

Wat heb je nodig voor een grote vlaaivorm

Voor de moes
3 kweeperen met schil, schoongeborsteld, in vieren gedeeld, klokhuis verwijderd
2,25 dl droge witte wijn, bijv. Pinot Grigio
2 volle tl rum-amandelazijn, een zachtzure met de kleur van cognac
3 armpjes van een steranijs
1 flinke mespunt gemalen kaneel
ca ½-1 tl koekkruiden
3 volle tl bio acacia honing
10 halve gedroogde zure abrikozen, gesnipperd + 10 extra voor de afwerking

Verwarm de witte wijn zachtjes in een hapjespan en voeg alle kruiden en de abrikozen toe. Neem een grove rasp en rasp de in vieren gedeelde kweeperen boven de pan, peer  voor peer om ze niet te laten verkleuren. Schep de rasp daarbij regelmatig om en verlaag de temperatuur als de wijn wil gaan koken.
Blijf omscheppen en sudder de rasp 10 minuten. Breng het dan over in de beker van de staafmixer en maak de moes nog iets fijner van structuur.
Laat afkoelen tot kamertemperatuur en zet de moes voor smaakontwikkeling afgedekt een nachtje in de koelkast. De natte cake krijgt dan een fijne abrikozensmaak.

Voor het cakebeslag
2 dl bio slagroom
3 grote eieren
1 flinke mespunt Bourbon Madagascar vanillepoeder
1 Oetker citroen wolken cakemix
de kweeperen-abrikozen moes
roomboter om de vorm mee in te vetten

Meng de vanillepoeder door de cakemix. Mix de slagroom en daarna de eieren erdoor volgens de verpakking. Zorg dat de zuivel en de eieren op kamertemperatuur zijn. Spatel dan de kweeperen moes heel luchtig en snel door het beslag.

Verwarm de oven voor tot 165º. Omdat ik mijn porceleinen vlaaivorm gebruik, heb ik die met wat boter even opgewarmd in de oven. Zorg voor goede spreiding van de roomboter, ook over de rand van de vorm zodat de cake niet vast gaat zitten bij het bakken.

Doe het beslag in de warme vorm, strijk het goed naar de rand uit. Strooi alle poedersuiker uit de cakemix verpakking met een fijn zeefje over het beslag. Plaats de vorm onderin de oven en bak de cake in 55 minuten op 155º graden in een hete lucht oven.

Laat de natte cake afkoelen tot kamertemperatuur, schud de vorm dan licht heen en weer en stort de taart op een groot bord. Plaats daarvoor het bord op de vorm en draai ze samen in een keer om. Wees wat geduldig, mogelijk laat de taart niet direct los.

Afwerking
Maak wat moes van 10 halve gedroogde abrikozen met 125 ml witte wijn, 1 el honing en een snuf kaneel. Maal 90 gram blanke amandelen grof met de staafmixer en rooster die licht. Bestrijk de natte cake eerst dun met de abrikozen moes en strooi de amandelen er bovenop. Druk ze met de bolle kant van een lepel iets aan.
Natte Kweeperen Cakepunt-IMG_4559 (2)
KweeperenCakeVlaai-IMG_4556

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s