Asperge Omelet

Witte groenten zijn vaak het lekkerst met wat kruidigheid en hartigheid. Zoals in deze schuimomelet van bio eitjes, mosterd, verse peterselie en dille, getopt met feta in chilimelange en heel even zacht gekleurd onder de grill.

In mijn Franse aspergeterrine vertel ik meer over de historie van de teelt van deze aspergesoort. Hun delicate smaak kun je leren waarderen. Deze schuimomelet met veel groene kruiden maakte ik voor onze Paasbrunch, die zo een feestelijker tintje kreeg. Supersnel gemaakt, de asperges kun je ook een dag van tevoren koken.

Wat heb je nodig?
3 biologische eieren
4-seizoenenpeper, uit de molen
zout [ik gebruik Waddenzout, zeezout is ook lekker]
handje krulpeterselie, de blaadjes
1 volle espresso tl gedroogde dille of een kleiner handje verse [yummie]
1 volle espresso tl mosterd, ik gebruik Ton’s kaasmosterd
14 witte asperges, de toppen, 8 cm in lengte om ze rondom te kunnen leggen
een stukje feta van 3 cm [Dodoni]
mespuntje chili melange, Jonnie Boer, fijngewreven
klontje roomboter
klein scheutje GranFruttato olijfolie [of een andere smaakvolle olijfolie]

Start met het koken van de asperges: snijd de hardere voetjes eraf en schil ze dun. Persoonlijk kook ik mijn asperges graag iets kruidig en dus voeg ik naast wat peper en zout ook wat laurier toe, plus een klein beetje olijfolie en een wolkje melk. Kook ze maximaal 8 minuten en gebruik liefst lauwwarm water en een wijde pan. Schep ze voorzichtig op een vel keukenpapier, laat ze afkoelen en snijd de toppen er in mooi gelijke lengte af. De stelen kun je later leuk verwerken in een ragout.

Snijd of verkruimel de feta en hussel die om met iets olijfolie en de chilimelange.

Doe de krulpeterselie met de olijfolie en één eitje in de blender om ze fijner te maken. Pulseer ze telkens kort en voeg dan mosterd, zout, peper, groene kruiden en de resterende eieren toe. Het pulseren maakt niet alleen de kruiden fijner, het geeft je schuimomelet ook meer volume.

Zet de grill aan op 165 graden, smelt het klontje boter in de koekenpan en bak de bodem van je omelet iets stevig aan. Laat dan de aspergetoppen een voor een rondom in het schuim glijden, met iets tussenruimte om later punten te kunnen snijden en niet te hard want dan zakken ze teveel weg.

Zet de temperatuur dan laag en doe een deksel op de pan. Neem een mooi bord, check of de omelet mooi loslaat van de bodem en schuif die voorzichtig met een schepje op het bord. Houd de koekenpan daarbij iets schuin, dan glijdt de omelet eenvoudig door, maar let wel op want de bovenkant is nog niet gestold. Die laat je stollen en iets bruinen onder de grill: voeg na twee minuten de kleine brokjes gemarineerde feta toe en bak de omelet nog drie minuten af.


Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s