Zoete Aardappel_Andijvie Quiche

Zoete aardappelen en bladgroente als andijvie zijn een heerlijke combinatie, zeker met aanvullende umami smaken als oude affiné kaas, tomaat tapenade, rode ui, jalapeno peper en knoflook. De bouillon is verrijkt met groene kruiden en kurkuma, de losgeklopte eieren met crème fraîche en feta. Op de bodem en on top bestrooid met pompoenpitten.

Ik gebruikte de lichtgele, langwerpige zoete aardappelen, rijk aan zetmeel en suiker. De smaak is niet alleen zoet, maar ook kruidig, waardoor ze goed passen in wat pikantere recepten. Koop ze stevig, niet te groot en rooster ze eerst met schil in de oven voordat je ze verwerkt.

Wat heb je nodig?
1 rol vers bladerdeeg
1 flinke struik andijvie [liefst bio, groen en geel blad]
3 kleinere tot middelgrote oranje zoete aardappelen [de smaak van de paarse soort verschilt]
2 kleine rode uien, gehalveerd in dunne ringen
half tot heel groene jalapeno peper, gesnipperd
1 knoflook solo, gesnipperd
2 dl groentebouillon, verrijkt met een geraspt kurkuma worteltje, laurier en Italiaanse kruiden
3 tl tomaat tapenade
30 gr + extra oude affiné kaas
3 bio eieren
2 kleine el bio crème fraîche
3 strookjes verkruimelde feta [Dodoni]
4-seizoenen peper, uit de molen
Waddenzout of zeezout
nootmuskaat, uit de molen
klein mespuntje kruidnagel
pompoenpitten [op de licht ingevette bodem vastgedrukt in het deeg + iets on top]
4-seizoenen peper, uit de molen
Waddenzout of zeezout
GranFruttato olijfolie [of extra vierge, eventueel in combinatie met een klontje roomboter]

Start met het maken van de bouillon, dan kunnen de kurkuma en groene kruiden trekken zonder lang kookproces.

Verwarm de oven voor tot 180 graden en wrijf de zoete aardappelen goed in met olijfolie. Dek je schaaltje af met aluminiumfolie, rooster ze 30 minuten en laat ze afkoelen in de oven. Pel of schil ze afgekoeld en snijd ze in plakken, zo’n 3 cm dik.

Laat de andijvie goed uitlekken, dep die droog en snijd de voet eraf. Leg de bladeren in laagjes op een snijplank en snijd ze vrij grof. Wok de andijvie in kleinere hoeveelheden voor goed en stevig resultaat, Je wilt het vocht er wat uit laten slinken, maar de andijvie niet echt garen. Breng de andijvie over in een vergiet, meng de 30 gr kaas, de tomaat tapenade, de nootmuskaat en kruidnagel erdoor nadat de andijvie haar resterende vocht kwijt is.

Fruit de ui, jalapeno, knoflook en laurier op middelhoge temperatuur, laat ze glazig en zacht worden maar niet echt bruinen. Klop de eieren los met de crème fraîche, zout en peper en voeg de lauwwarme uienmix toe. Schep dit goed om, voeg een voor een lepeltjes van de bouillon toe, liefst met kurkuma rasp en groene kruiden en meng er dan de feta door. Houd rekening met het zoutgehalte van feta en verdun het eimengsel niet teveel. Je gebruikt ongeveer de helft van de bouillon. Plaats dit schaaltje in een oven van 150 graden en laat de feta wat zachter worden. Schep het daarna luchtig om, het is dan wat lobbig.

Verwarm de quichevorm voor met iets olijfolie, kwast die goed rond en bestrooi de warme bodem met pompoenpitten. Rol het deeg uit op kamertemperatuur en beleg je quichevorm goed van oor tot oor, druk het heel licht aan op de pitten. Snijd of knip het deeg bij en beleg de nog open kanten, druk met een taartvorkje de stukken vast. Prik gaatjes in de bodem.

Schep de andijvie luchtig om en beleg de bodem losjes. Maak van de dikke schijven zoete aardappel grote blokken [kwarten of in drieën] en schik die er bovenop. Schep met een sauslepel het eimengsel met uienmix en feta goed verdeeld rondom de rand en het midden erover heen, vul alle open plekken. Werk met je vorkje de rand van het deeg naar beneden bij, tot een klein plat randje.

Rasp er nog iets extra oude affiné kaas over en bestrooi tot slot met een handje pompoenpitten. Plaats de quiche in een oven van 180 graden en bak haar in 30 minuten licht goudbruin.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s