Stoofperen in witte wijn met vijgenmosterd en mango-azijn

Echt de tijd van het jaar om iets lekkers van stoofperen te maken. Als variatie een heel ander recept dan gekookt in rode wijn of bessensap.

Deze stoofpeertjes laten zich goed combineren met een zuurkoolschotel, maar zijn ook heerlijk bij een kaasplateau van oudere kazen, zowel Franse camemberts als Nederlandse Reypenaer. Maar ook als dessert met sorbetijs van tropisch fruit zijn ze niet te versmaden, dan liefst met een vleugje donkere chocola. Door de manier van bereiden houden ze hun stevige bite.

Neem liefst stoofpeertjes met een rood wangetje en niet al te groen. Halveer de stoofpeertjes en verwijder de harde draden van de steel, het klokhuis en het kroontje.

Maak – au bain marie – een sapje van de ingrediënten zonder de kaneel. De vijgenmosterd en mango-azijn goed doorroeren. Doe dit in een lage ovenschotel en bedruip ieder peertje met dit sap, zowel van binnen als van buiten en leg ze met de holle kant naar beneden. De oven is voorverwarmd op 150 graden. Voeg de stukjes pijpkaneel toe, goed in het sap, en bedruip de peertjes voordat ze de oven ingaan nog één of twee keer.

Zet ze drie kwartier in de oven, waarbij je de peertjes ca. iedere 12 minuten keert. Dan ook weer bedruipen en de holtes met een theelepel vullen met het sap. Als de holle kant boven ligt de holte ook vullen.

Schakel de oven na ca. 20 minuten terug naar 125 graden (hete lucht oven).

5 St. Remy stoofperen
2 tl vijgenmosterd (Tessiner Senfsauce süsslich scharf, Wolfram Berge)
2 scheutjes mango-azijn (vinaigre a la pulpe de Mangue, le temps de Mets)
15 cl Sauvignon blanc 2014 (AH)
½ kaneelstokje, in kleinere stukjes gebroken
2 zakjes vanille suiker of het merg van 1 vanillestokje

Advertentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s