Quiche van boerenkool met rucola, ham en boeren Cheddar

Deze quiche is een echt groentenfeestje. Ik ben gek op boerenkool, maar niet op Hollandse stamppot. Daarom experimenteer ik met boerenkool in quiches en omeletten. Dit experiment vond ik wel geslaagd.

1 pak vers bladerdeeg
2 ons beenham in 3 iets dikkere plakken
2 zakjes wasibi rucola (AH vers)
200 gram (biologische) boerenkool, jonge bladeren,  wat grof gesneden
2 sjalotjes, gehalveerd en in ringen
scheutje witte balsamico-azijn met tuinkruiden (artisjok.eu)
1/2 garlic solo, fijngehakt
3 dikke bosuitjes, in kleine stukjes
1/2 biologische prei in ringetjes
1 bakje spinazie ricotta saus (versafdeling AH)
5 eieren (Rondeel), losgeklopt
100-125 gram boeren Cheddar, grof geraspt
enkele schijfjes kruidenroomboter van bieslook, kervel en peterselie
1/2 bos verse kervel
4-seizoenen peper
snuf gemalen cayenne
snuf gemalen laurier
gemalen kruidnagel
nootmuskaat uit de molen

Bekleed een bakblik van 24 cm met het bladerdeeg en prik wat gaatjes in de bodem. Ik smeer de deegbodem licht in met romige aioli mayonaise.

Leg daarop de plakken beenham en laat de plakken iets rechtop staan tegen de wand. Roerbak de sjalot met iets witte balsamico azijn, de knoflook, prei en bosuitjes kort met enkele snufjes laurier en 4-seizoenen peper en spreid dit uit over de ham. Dan roerbak je de rucola kort met wat peper en spreid je dit weer uit als 2e laagje groenten. Nu knip je de blaadjes van een halve bos kervel fijn over de rucola. Als laatste laagje groente roerbak je de boerenkool, liefst in twee partijen. Deze twee scheidt je dan door een fijn laagje boeren Cheddar. Voeg bij het roerbakken van de boerenkool na twee minuten 2 eetlepels van de spinazie-ricotta saus toe en spreid dit direct daarna uit.

Klop de eieren los met 4-seizoenen peper, 2 snufjes cayenne en de rest van de spinazie-ricotta saus  en schenk dit langzaam vanuit het midden uit over de boerenkool. Dek de quiche af met een tweede fijn laagje Cheddar. Vouw de randen van het deeg met de ham om naar binnen en bestrijk deze deegrand met een restje van het eimengsel. Dan rasp je de laatste kaas over het geheel en bestrooi je de kaas licht met nootmuskaat en kruidnagel. Bak de quiche 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Bon appetit! Heerlijk met een glaasje Riesling.

Boeren Cheddar is verkrijgbaar bij kaasspeciaalzaken.

Dit najaar is er ook volop paarse boerenkool. Ik kocht de jonge bladeren van zowel groene (iets meer) als paarse voor een nieuwe variant boerenkool quiche.

Wat heb je nodig:
450 gr jonge boerenkool bijv. 300 gr groen en 150 gr paars, steelaanzet verwijderen, in reepjes
2 kleine tot middelgrote rode uien, in kwarten en in reepjes
1 prei, in ringetjes
1 bosje bosuitjes, in ringetjes
80 gr, 1 pakje, Jamon Serrano Tapas ham (bijv. Campofrio)
1 blokje Boeren Cheddar, 50-60 gr, in schijfjes
Old Amsterdam, grof geraspt (matig, want de smaak overheerst snel)
1 pak vers bladerdeeg
1 tl witte balsamico azijn met tuinkruiden
2-3 tl crême fraiche
3 tl Jean Baton baconnaise
1 tl Tons honingmosterd
4 eieren
peterselie, fijngehakt,
kervel gedroogd
4 seizoenen-peper, uit de molen
iets cayenne
iets nootmuskaat, uit de molen
olijfolie

Roerbak de ui met wat peper en een flinke mespunt gemalen laurier en blus die af met de azijn. Zet die even apart. Bak dan de prei en bosui in peper met gedroogde kervel (de bodem mooi bestrooien). Zet ook die apart.

Nu roerbak je de groene boerenkool met iets peper en laurier. Strooi na enkele minuten wat groentebouillonpoeder gelijkmatig over de boerenkool en blus af met kleine scheutjes water. Er mag geen water op de bodem staan, het vocht moet direct verdampen. Schep even goed om en zet de boerenkool apart.

Nu kun je de bakvorm bekleden met het deeg. Prik wat gaatjes in de bodem en smeer die in met een volle theelepel baconnaise. Leg daarop de plakken rauwe ham en bekleed daarna de wanden van de bakvorm. Als het goed is kom je precies uit. Op de bodem leg je de plakken aansluitend.

Schep eerst de prei-bosui ringetjes op de ham en verdeel die gelijkmatig. Schep daarna – evenzo – kleine porties van de rode ui op de prei. Rasp een dun laagje Old Amsterdam als bedje voor de boerenkool. Verdeel ook de boerenkool gelijkmatig en druk iets aan met de bolle kant van een lepel.

Verdeel nu de plakjes Boeren Cheddar en vul de ‘gaten’ op met iets geraspte Old Amsterdam.  Nu fruit je de paarse boerenkool met iets cayenne en blus af met 2 kleine scheutjes rode droge wijn. Ook nu geldt: de kool mag niet echt nat worden. Roer dan de crême fraiche met de resterende baconnaise en de honingmosterd. Voeg dit van het vuur toe aan de paarse boerenkool en schep goed om.

Als laatste klop je de eieren met iets peper en veel fijngehakte peterselie. Schenk dit mengsel rustig uit over de vorm, schud even goed heen en weer en dek de quiche af met de randen van het deeg. Wrijf de bovenkant van het deeg in met het restantje van het ei en maal er iets nootmuskaat overheen.

Deze quiche bak je kort: 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180° en 6 minuten onder de gril.

Eet smakelijk.

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s