Quiche met gerookte zalm, avocado en fetakaas

Wintertime is quiche time: als lunch, tussendoor of als diner, op elk moment van de dag lekker. De quiche is uitermate geschikt voor het verwerken van veel seizoensgroenten. De standaard ingredienten zijn eieren, room en kaas. Voor de kaas kun je denken aan allerlei soorten en origines. 

De quiche is afkomstig uit Lotharingen (Lorraine), dat afwisselend Frans en Duits gebied was.  Het Duitse woord is Flammkuchen. De traditionele quiche Lorraine wordt gemaakt met toevoeging van spek of ham, maar ik geef de voorkeur aan het verwerken van groenten, al dan niet in combinatie met vis of vlees.

De eenvoud van het maken van een quiche staat voorop. De benodigde ingredienten zijn meestal wel in huis en je kunt naar hartelust varieren. Gevoel voor goede combinaties is wel belangrijk. Ik maak mijn quiches altijd met vers bladerdeeg of met diepvries filo deeg. Daarom is de quiche ook supersnel in bereidingstijd, zeker als je ook deels gebruik maakt van groenten uit de oven (pompoen, paprika etc.).

filo deeg, 1 pakje Easy bakery ontdooid
gerookte zalm, 1 pakje (biologische zalm is zachter van smaak)
avocado. 2 eetrijpe, in dunnere schijven
60 gr fetakaas crême met avocado en basilicum (zie het recept)
doperwten, 1 zakje van 300 gram uit de groente versafdeling (AH)
prei, 1 biologische, in ringen gesneden
bosuitjes, 4 dikkere, in ringen gesneden
sjalotjes, 2 gehalveerde, in dunne ringen gesneden
1/2 garlic solo, fijngesnipperd
limoensap, 1 kwart voor het bedruppelen van de avocado
4 eieren (zelf gebruik ik grote Rondeel eieren)
slagroom, 2 scheutjes
tuinkruiden bouillon, ¼ blokje Zonnatura, verkruimeld
Grano Padano, vers geraspt
4 seizoenen peper, uit de molen
roze Himalaya zout, uit de molen
laurier, 6 snufjes, gemalen
wilde marjolijn, 1 tl gedroogd
cayenne, 1 mespunt
druivenpitolie of olijfolie

Bekleed een bakblik met bakpapier, en vouw de randen goed om. Besmeer 1 vel filo deeg met een ruim laagje van de fetakaas en leg er een 2e vel filo deeg bovenop. Dit is het begin van de taartbodem. De volgende plakken leg je er zo bovenop dat het filo deeg de gehele rand van de springvorm bedekt.

Het 3e vel filodeeg besmeer je weer ruim met de fetakaas en daarop leg je de stroken gerookte zalm zodat de taartbodem is bedekt. Het 4e vel filo deeg gaat daar bovenop. Druk de randen van het filo deeg met de bolle kant van een lepel iets aan en zorg ervoor dat de feta het deeg wat verbindt.

Nu maak je de groentevulling in een hapjespan. Je begint het best met de doperwten. Verkruimel het kwart tuinkruidenbouillon in een scheut olie en laat dit op middelhoge temperatuur even smelten. Voeg peper, iets zout, 3 flinke snufjes laurier en een scheutje room toe. Verhit dit niet te hoog , voeg de doperwten toe en na even licht en luchtig omscheppen ‘blus’ je dit met een dessertlepel water of witte wijn. De doperwten bedekken hierbij de bodem van de pan. Het weinige water verdampt direct, de licht vochtige doperwten in een schaaltje wegzetten.

Dan roerbak je de knoflook, sjalot, prei en bosuitjes kort op middelhoge temperatuur. Voeg aan de olie opnieuw peper, iets zout en 3 snufjes laurier toe. Voeg hierbij de scheut room op het laatst toe. Zet ook deze groenten even apart, wel uit de pan omdat je de groente ook nog bakt in de oven.

Klop nu de eieren los en voeg peper, niet teveel zout, wilde marjolein en een snufje cayenne toe.

Op het 4e vel filo deeg van de quiche spreid je de groenten uit. Eerst het sjalot-prei-bosui mengsel, daarop de doperwten en tot slot schik je de schijven avocado met de buitenkant naar de rand van de springvorm  toe. Werk van de rand naar het midden. De geklopte eieren er langzaam vanuit het midden bijschenken en naar de rand lat uitlopen. Door lichtjes te schudden spreiden de eieren goed. Dek deze groentelaag af met het 5e vel filodeeg.

Deze toplaag bestrijk je licht met het laatste restje geklopt eimengsel, hier en daar een toefje fetakaas en bestrooi dan met de vers geraspte Grano Padano. Bestrooi die Grano Padano licht met nootmuskaat uit de molen of iets kruidnagel poeder met paprika poeder mild. Vouw de bovenranden van het deeg naar binnen en druk ze aan.

Plaats de quiche in het midden van de voorverwarmde oven (200 graden) en bak deze 15 minuten op 180 graden af. Laat de quiche een half uurtje afkoelen in de oven, zodat de eieren goed stollen.

Voor deze quiche maakte ik gebruik van een smeerbare feta met avocado en basilicum erin verwerkt.

Zelf feta kaas maken lijkt ook redelijk eenvoudig te zijn, zie onderstaande video.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s