Adukibonen groentesoep

Red bean soup is ook zo’n echt Southern States gerecht. Deze kleurrijke, lichtgebonden maaltijdsoep is geïnspireerd op een recept uit het Louisiana cookbook.

Red bean soup wordt gemaakt met de rode bonen zoals kidneybonen of adukibonen, die beide eigenlijk niet rood zijn, maar diep paars. Ik heb gekozen voor de adukibonen vanwege hun zoetere smaak en fijne structuur.

De adukibonen worden eerst afzonderlijk gekookt en in de blender tot een fijne mousseline gepulseerd. Zo wordt de soep minder lobbig. Schrik niet, de mousseline zal niet de meest smakelijke kleur hebben, maar dit trekt later bij in de soep. Met de mousseline wordt de bouillon gebonden.

200 gr. gedroogde adukibonen
1 rode ui in dunne ringen
1/2 garlic solo (verse knoflook), fijngesneden
2 takjes rozemarijn, naaldjes fijngesneden
paar snufjes gemalen laurier
4 stelen peterselie
1 blokje tuinkruidenbouillon (Zonnatura)

200 gr. wortelen, in stukjes gesneden
175 gr. haricots verts, in stukjes gesneden
175 gr. broccoli, in stukjes genseden
1 oranje paprika, in stukjes gesneden
1 rode ui, in kwarten in dunne ringen
1 prei, in dunne ringen
4 bosuien, in dunne ringen gesneden
bakje verse tuinkruiden (3 takjes oregano, 2 takjes rozemarijn, 4 takjes tijm, 2 blaadjes salie), fijngesneden
1/4 bosje/bakje peterselie, fijngesneden
3 snufjes gemalen laurier
3 slagen 4-seizoenenpeper uit de molen
scheutje witte balsamico azijn (artisjok.eu)
2 blokjes groentebouillon + 1 blokje tuinkruidenbouillon (Zonnatura)
1/2 potje GI Toscana tomatensaus
1 Livar rookworst, in dunne schijfjes

Fruit de ui, knoflook en kruiden voor de adukibonen en blus die af met een halve liter tuinkruidenbouillon. Breng die aan de kook, voeg de adukibonen toe en laat ze 2 minuten doorkoken.

Neem de pan van het vuur en laat de bonen 1 uur weken. Zet de pan weer op, breng opnieuw aan de kook en laat de inhoud 1 uur zachtjes koken. Giet de inhoud door een zeef, haal de peterselie stelen eruit en vang een deciliter van de bouillon op. Doe dit in de blender en pulseer de adukibonen regelmatig tot een zachte gladde mousseline.

Als je de soep de volgende dag wilt serveren kun je de mousseline afgekoeld en afgedekt in de koelkast wegzetten.

Voor de soep rooster ik verschillende groenten in de oven of koekenpan om ze hun stevige bite en kleur te laten behouden. Je kunt de wortelen en paprika wel tegelijk in de oven doen, maar let op de kortere roostertijd van de paprika.

Wrijf aluminiumfolie licht in met een beetje pesto, die je iets verdunt met olijfolie. Leg de wortelen op de pesto en vouw de folie goed dicht. Verwarm de oven voor op 180° en rooster de wortelen 15 minuten. Laat ze in de oven afkoelen en snijd ze daarna in stukjes van 1 cm.

Bestrooi aluminiumfolie licht met gemalen cayennepeper en kruidnagel. Leg grove stukken oranje paprika op de kruiden en rooster de paprika 10 minuten in een voorverwarmde oven op 180°. Laat ze even afkoelen en snijd ook de paprika in mooie stukjes.

Snijd de broccoli stronkjes in mooie kleine stukjes en rooster die met wat 4-seizoenenpeper uit de molen en een snufje laurier zo’n 5 minuten in de koekenpan. Ze mogen iets kleur pakken.

Breng een 1/2 liter water aan de kook, gaar de rookworst en snijdt de afgekoelde rookworst in dunne schijfjes. .

Fruit nu eerst de ui glazig en voeg dan de knoflook, prei, bosui en alle (tuin)kruiden toe. Laat dit even fruiten, voeg de tomatensaus toe en fruit de inhoud 2-3 minuten onder voortdurend roeren. Dat verrijkt de smaak van de tomatensaus. Blus af met de witte balsamico azijn.

Voeg nu 1 liter groentebouillon en een 1/2 liter tuinkruidenbouillon toe en breng dit aan de kook. Voeg enkele sauslepels van de warme bouillon toe aan de bonen mousseline, zodat deze vloeibaarder wordt. Kook de haricots verts 2 minuten in de bouillon, voeg dan de bonen mousseline toe en breng dit roerend opnieuw licht aan de kook.

Nu kun je de soep afmaken door de worst en geroosterde groenten toe te voegen en schakel dan het vuur direct uit.

Serveer deze adukibonen groentensoep in een mooie soepterrine met spelt- of grof volkoren brood met roomboterballetjes.

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s