Zelfgemaakte Feta creme met avocado en basilicum

Op een kerstmarkt trof ik een kraam met smeerbare feta’s in opvallende kleurtjes. Dat bracht mij op het idee om zelf een romige crême van feta te maken voor mijn filodeeg quiche

Deze feta crême is gemaakt van originele Griekse feta. Tot mijn verrassing ontdekte ik tijdens het maken van dit recept dat feta officieel tot het cultureel erfgoed van Griekenland behoort en een door de Europese Unie beschermd product is. De schaapherders in de bergen maakten het oorspronkelijk van ongepasteuriseerde schapenmelk, later in combinatie met 30% geitenmelk.

Feta laat zich in de blender heel goed tot een smeuïge crême verwerken (tip: na de eerste paar keer ziet de crême er nog niet echt appetijtelijk uit, maar dat is een kwestie van doorgaan). Om de crême een mooie structuur te geven, is het belangrijk de feta met tussenpozen regelmatig te pulseren.

Doe de ingrediënten in afwisselende laagjes in de blender, begin met wat olijfolie. Daarop een laagje verbrokkelde feta, een laagje van blokjes avocado, 20 gram van de roomboter of een eetlepel olijfolie en dan een portie van de basilicum. Herhaal deze laagjes tot alle ingredïenten zijn gebruikt. Pulseer telkens 60 seconden en schep de ingrediënten van onder naar boven tussendoor om. In totaal herhaal je dit procesje 15 keer.

Feta wordt gezouten en geconserveerd in wei met een zoutoplossing. Daardoor pakt de combinatie met verse ingrediënten heel goed uit en voeg je zelf geen zout toe.

Het filodeeg voor de quiche droogt wat snel uit, want filodeeg is erg dun. Dat is ook de reden dat je die opbouwt met meerdere laagjes. De feta crême verbindt deze laagjes met elkaar en geeft de quiche haar smeuïge karakter.

180 gram fetakaas, in kleine stukjes (Dodoni, verkrijgbaar in kaasspeciaalzaken)
1 rijpe avocado, in kleine stukjes
18 blaadjes basilicum, in fijne reepjes geknipt
3 dessertlepels extra vergine olijfolie
40 gram ongezouten roomboter, gesmolten
3 snuffen cayennepeper, gemalen
1 dessertlepel limoensap
1 dessertlepel witte wijn (niet heel droog)

Deze feta crême is ook heerlijk om bij een kaasplateau met crackers te serveren of om op de bodem van een plaatpizza te gebruiken. Ik wil nog gaan experimenteren door de crême te verdunnen tot een salade dressing. Hierover houd ik jullie op de hoogte. De feta crême is door de toevoeging van verse ingrediënten namelijk beperkt houdbaar.

Nieuwsgierig naar andere variaties van feta crême? Lees dan mijn blogbericht voor het foodblog event van 26 juli 2016. Daarin verwerk ik een roze variatie tot een salade dressing!

Wil je zelf ook de feta kaas maken? Kijk dan hier hoe je dat doet.

 

Advertentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s