Boer’n Trots kazen van Landgoed Kaamps

Soms loop je onverwachts tegen een pareltje aan. Het overkwam mij deze zomer, toen ik tijdens een dagje uit in Twente op Landgoed Kaamps terecht kwam. Boer Herbert maakt daar heel bijzondere kazen. Omdat ik zo onder de indruk ben, ga ik de komende vier weken met zijn kazen koken.

De regio Twente heeft vanouds een landelijk, door boerenbedrijven bepaald gezicht. Het landschap van akkers en weiden ligt verspreid tussen veel landgoederen. De akkers vormden weidse complexen, de zogenaamde essen. Vanuit die essen ontwikkelden zich individueel ontgonnen kampen: kleinere en besloten percelen met hagen en houtwallen zoals landgoed Kaamps.

Boer'n_Trots_boerderij_sfeershotLandgoed Kaamps is een duurzame kaasboerderij met een serie prachtig bewerkte kazen, die worden verkocht onder de naam Boer’n Trots. Om de beste melk te krijgen wordt in de weilanden extra klaver gezaaid. Dit verhoogt het vitaminen- en mineralengehalte van het voer. En dat bevordert de gezondheid van het melkvee en draagt bij aan de smaak van de melk.

Boer'n_Trots_Kazen op de plank_rijpingsprocesDe kazen worden óf gewassen met karamel, waardoor een diepbruine kaaskorst ontstaat, óf met honing. Ook dat geeft een karakteristieke, iets zoete smaak doordat
de honing of karamel tijdens het rijpen lichtjes in de kaas trekt. De kazen rijpen traditioneel: ze liggen minstens 24 weken op de houten planken.

Met zijn aanpak blijkt boer Herbert goud in handen te hebben. De nog maar kort geleden geïntroduceerde Boer’n Trots Honing Geitenkaas is direct bekroond met de eerste prijs op de World Cheese Awards. De bronzen medaille was voor de met koemelk gemaakte Honing kaas. Eerder sleepte ook de pittige Boer’n Trots Klaver Pikant al goud binnen.

De World Cheese Award is onderdeel van de BBC Good Food Show, waar chefkoks over hun koken vertellen en nieuwe kookboeken, tijdschriften en producten worden tentoongesteld

Boer'n_Trots_honing kaas in het hooiBoer'n_Trots_bijzondere kazen met doorsnede

 

 

 

 

 

In deel 1 van Koken met Boer’n Trots kazen van Landgoed Kaamps:

Quiche van pompoen, courgette en Boer’n Trots Peper Trio.

In deel 2:

Rösti-aardappelkoekjes met Boer’n Trots Geitenkaas Honing Tijm

In deel 3:

Maistortilla met bladgroenten en Boer’n Trots Klaver Pikant

Gepaneerde kaasblokjes van Boer’n Trots Klaver Pikant als tapas of snack

In deel 4:

Spinaziemousse met ham en Boer’n Trots Honing Geitenkaas

Pitten-en-zaden kaaskoekjes van Boer’n Trots Honing Geitenkaas als bijgerecht of snack

Natuurlijk kun je ook even een kijkje nemen bij boer Herbert zelf.

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s