Quiche van pompoen, courgette en Boer’n Trots Peper Trio

Werken met filodeeg en laagjes is een beetje knutselen. Maar eenmaal klaar is de pompoenstrook onder het bladerdekje een lust voor het oog. 

In deel 1 van Koken met Boer’n Trots kazen van Landgoed Kaamps gebruik ik de peper trio kaas van boer Herbert.
Dit is een volromige, lekker pittige kaas met een zoet tintje.
Een ideale combinatie met pompoen en courgette.

 

 

½ pak filodeeg vellen, ontdooid (filodeeg droogt heel snel uit, goed timen of afdekken)
1 kleine flespompoen, in repen, van pitjes ontdaan en geschild
1 stevige courgette, in dunne schijfjes geneden van max. 3 mm
200 gr  Boer’n Trots Peper trio
olijfolie extra vierge
slagroom
½ garlic solo, fijngesnipperd of 3 teentjes knoflook
4 salieblaadjes, fijngesneden
scheut witte wijn
4-seizoenen peper, enkele slagen uit de molen
snufje cayenne peper
roze Himalaya zout, twee slagen uit de molen
1⁄3 potje pesto alla Genovese (losse structuur)
2 el spinazie -ricotta saus (AH vers)
150 gr gebraden rozemarijn achterham in drie plakken
5 kleine eieren + 1 extra eiwit

De pompoen wordt eerst voorgebakken in de oven. Halveer de pompoen, verwijder de pitjes en snijd de bolle kant eraf. Het onderste,rechte  stuk halveer je nog twee keer in de lengte zodat je mooie driehoeken krijgt. Het bovenstuk snijdt je in smallere repen van ongeveer 1 cm dik. Deze repen ga je later pureren.

Verwarm de oven voor op 180º. Verdeel over twee ovenvaste schaaltjes 2 el olijfolie, 2 el slagroom, een scheut witte wijn, de knoflook, salie, pepers en zout. Roer dit goed door elkaar. Leg daar de plakken pompoen op, gescheiden naar de snijwijze. Voor elke schaal gebruik je 40 gram Boer’n Trots in kleine stukje gesneden, die je bovenop de pompoen schikt.
Plaats deze schaaltjes 45 minuten in de oven op 165º. Je schakelt de temperatuur dus iets terug. De kaas mag tijdens het bakproces niet teveel gaan branden, de pompoen moet vochtig blijven. Anders schakel je in temperatuur nog iets terug.
Je vult de pompoen het best per kwartier aan met iets room en wat wijn. Dan kun je de stroken ook even keren of omscheppen.

Intussen bereidt je de quiche verder voor. Tip: de Boer’n Trots peper trio kaas snijdt je het best als die goed koud is. Het restant van de kaas schaaf je in mooie dikke plakjes. Leg ze koel weg of schaaf ze op het laatste moment. Meng de spinazie-ricottasaus met de pesto en iets 4-seizoenenpeper. De eieren verwerk je op kamertemperatuur, houdt er twee apart.

De dunne schijven pompoen stort je met het vocht en de kaasresten in de blender. Voeg eventueel nog en scheutje witte wijn toe, maar de pompoenpuree moet wel goed lobbig  zijn en dus ook niet al te lang gemixt.

Bekleed een springvorm met bakpapier en vouw dit goed over de rand van de vorm. Leg het eerste vel filodeeg op de bodem met de punten omhoog tegen de rand van de springvorm. Schep ¹⁄³ van de pompoenpuree op het filodeeg en smeer dit met de bolle kant van een lepel tot goed in de rand en op de omhoogstaande punten. Herhaal deze stappen, maar laat daarbij de  punten tegen de rand verspringen, zodat je quiche een gesloten, ronde vorm krijgt. Leg het derde vel filodeeg met weer verspringende punten. Schik hierop de plakken ham, de eerste twee vanuit het midden tegen elkaar aan. Met de derde plak bekleedt je de open plekken van de rand en de bodem. Druk dit met de bolle kant van de lepel even aan. Bestrijk de ham met de rest van de pompoenpuree.

Beleg deze bodem met de courgetteschijfjes, je hebt voldoende voor twee lagen. Bestrijk de eerste laag met de helft van de ricotta-pesto saus en herhaal dit met een tweede laagje van beide. Daarop schik je de Boer’n Trots plakjes tot een dekkend geheel. Zorg voor wat overlap, dit wordt het kaaslaagje in de quiche.

Klop nu de eerste twee eieren los met het restant van de pompoenpuree in de blender. Na het pureren maak je deze niet schoon. Schenk dit uit in een kom en voeg de overige 2 eieren + het eiwit toe. Klop ze los met wat 4-seizoenen peper, snufje cayenne peper, mespuntje piment en iets roze Himalaya zout. Schenk dit vanuit het midden langzaam uit over de quiche.

Ik heb 8 mooie, lange stroken pompoen en die iets uit elkaar per kwart van de quiche gelegd. Hierover vouw  je het vierde vel filodeeg, waabij je het losjes om de pompoenstroken drapeert. Druk het deeg iets aan, maar nog niet te strak. Klop het laatste ei los en schenk dit – opnieuw vanuit het midden -rustig uit. Wrijf de quiche er losjes mee in en druk dan met de bolle kant van de lepel de rand goed dicht , waarbij je de rand ook wat omvouwt.

Bestrooi dit met de blaadjes van 4 takjes tijm en bak de quiche in een voorverwarmde oven van 180º (ca 30 minuten).

Tip: deze hartige taart is heel goed aan te snijden na een nachtje rusten.

Quiche met pompoen_0712

 

 

 

 

 

Advertentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s