Rode bietensalade

Bij  vrieskou horen rode wangen, bij bietjes rode vingers! Deze frisse bietensalade past goed bij de rösti-aardappelkoekjes met Boer’n Trots Geitenkaas Honing Tijm.

Als je bietjes niet kookt, maar roostert in de oven, blijven de sappen goed bewaard. Ik doe dat heel graag met zomerbieten: even inwrijven met olijfolie, peper, zout en knoflook uit de pers. Daarna inpakken in aluminiumfolie. Winterbietjes daarentegen kun je beter koken.

4 middelgrote, stevige bietjes (rood of geel)
scheutje olijfolie
2 tl/scheutjes frambozenazijn
peterselie met stelen in grove stukken
blaadjes van 3 takjes tijm
3 snufjes gemalen laurier of 2 blaadjes gedroogd
4 seizoenen peper, enkele slagen uit de molen
roze Himalaya zout, een paar slagen uit de molen

Voor de salade:
1 middelgrote rode ui, gehalveerd in dunne ringen
½ garlic solo, gesnipperd

2 middelgrote, lichtzoete appels (klokhuis uitsteken en in ringen  van 1 cm snijden)
merg van ½ vanillestokje
3 tl bietenkookvocht (theelepels zijn er in 2 maten, ik gebruik de grotere)
1 tl sinaasappel likeur
paar snufjes kaneel, gemalen

Voor de dressing:
2 el peterselie, fijngehakt
1 volle tl tijmblaadjes, gekneusd of iets gehakt
6 tl olijfolie extra vierge
3 tl lavendel citroen azijn (artisjok.eu)

Pas het water met de bieten af in een kleine pan zodat ze net onder water staan. Voeg de olie, azijn en alle kruiden toe en breng dit aan de kook. Kook rode winterbieten 25 minuten zachtjes door. Bewaar bij het afgieten een beetje van het kookvocht, dat gebruik je later om de appelschijven op smaak te brengen

Laat de bieten op de snijplank tot lauwwarm afkoelen, schil ze dan en snijdt het kop- en voetstukje eraf. Halveer de bieten eerst in de lengte. Om reepjes te kunnen snijden leg je een halve biet op haar platte kant. Nu kun je dunne plakken snijden. Door deze helft een kwart slag te draaien en weer dun te snijden, krijg je reepjes.

Fruit tijdens het afkoelen van de bietjes eerst de ui en voeg op matiger temperatuur de knoflook toe met een snufje laurier. Voeg dit toe aan de bietjes en zet de schaal afgedekt weg. Maak de koekenpan even schoon en bak dan de appelschijven voor de salade.

Kies stevige appels en boor het klokhuis eruit met de appelboor. Verwijder wel eerst het kroontje en de steel. Van de boven- en de onderkant snijd je een klein schijfje af voor mooie rechte plakken van ongeveer 1 cm dik. Verwarm de olie met de sinaasappel likeur, even schudden, en bak de schijven hierin aan. Los in 3 theelepels warm bietenkookvocht de vanille op en voeg dit theelepel- en druppelgewijze toe aan de appelschijven. Je krijgt dan leuke rode vlekjes op die schijven . Het vocht wordt heel snel opgenomen, het mag niet branden dus gebruik ca 2 minuten matig hoog vuur.  Goed schudden en regelmatig keren om de vanille in de appel te laten trekken. Na het bakken kruiden met iets kaneel.

Nu kun je de dressing maken: voeg aan de olie eerst de azijn toe en dan de verse groene kruiden. Goed omscheppen, even laten staan, weer omscheppen en met de bietjes mengen. Zet de bietensalade afgedekt een uurtje in de koelkast, dan kan de dressing even intrekken.

De appelschijven kun je nog aanvullen met gegrilde peer.

Heb je wat bietensalade over? Serveer dit met een broodje Boer’n Trots Geitenkaas Honing Tijm, 0ok heel lekker!

 

 

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s