Cooking4Change, celebrity recipes

101 famous Kiwis share their favourite recipes in a celebrity cookbook, 2016. 

De samenstellers werkten twee jaar aan hun idee voor een populair kookboek, waarin bekende Nieuw Zeelanders een eigen of familierecept delen als bijdrage aan een betere maatschappij. Een kookboek zonder chefkoks aan het woord. Het idee sloeg aan en er ontstond een sneeuwbaleffect.

Cooking4Change steunt goede doelen in Nieuw Zeeland door hen de opbrengsten uit de verkoop te schenken. Ik ontdekte het dit voorjaar op mijn rondreis daar. De komende tijd kook ik er recepten uit, maar telkens met een eigen draai.

De recepten worden kort en persoonlijk ingeleid: of ze het eten vroeger thuis lekker vonden, of ze graag zelf koken, gezond willen eten of een eigen moestuintje hebben of dat ze de kookkunst van hun moeder hebben afgekeken.

Waarom 101 famous Kiwis?
Kiwi’s zijn het nationale symbool van Nieuw Zeeland. Het is een loopvogel met losse Kiwi2
lange bruine veren, die ernstig wordt
bedreigd in haar natuurlijke leefomgeving. Het West Coast Wildlife Centre werkt samen met de natuurbeschermings organisatie DOC aan een herstel programma. Kansarme eieren worden uitgebroed en na een jaar worden deze kiwi’s uitgezet in het nabijgelegen Okarito Natuurreservaat. De jonge kiwi is een hulpeloos diertje met naar verhouding grote roze voeten en een heel lange snavel. Wij bezochten Okarito en de opgroeiende kiwi’s in het Wildlife Centre. De kleintjes bewegen snel en schokkerig. Fotograferen is verboden.

Okarito Lagoon__0048
De Okarito Lagoon vanaf de Trig Viewpoint

Op Facebook staan filmpjes van deze ‘personalities in the kitchen’. Bij die recepten is een cameraatje geplaatst. Ook de lopende activiteiten en nieuwe keuzes in goede doelen kun je daar volgen. De eerste vier goede doelen steunden hulp aan minder bedeelden, een kinderziekenhuis, patienten met leukemie en dierenmishandeling.

Wat ga ik maken?
De recepten gaan van vegan tot slow cooking, van voorgerecht tot nagerecht en van ontbijt tot snack. Ook brood en gebak komen aan bod. Mijn keuzes zijn een dwarsdoorsnede.

Om te beginnen ga ik Vege Fritters maken, een bijdrage van Tiki Taane. Mijn variant past goed in zijn opmerking “they taste different every time, in a good way!” Door het gebruik van een scones mix is hartige scones boordevol groenten ook een optie.

  1. vege fritters_99

 

  1. Vege Fritters, https://cultfood.blog/2017/04/29/vege-fritters/
    Als je benieuwd bent naar mijn overige keuzes volg dan de komende tijd mijn blog.
  2. Red Curry Pork Meatballs, https://cultfood.blog/2017/05/27/red-curry-pork-meatballs/
    Ik ga in totaal vijf recepten bewerken en publiceren, dus blijf deze serie volgen, ook voor een blik op mijn reis door Nieuw Zeeland.
  3. Strawberry Risotto, echt bijzonder, https://cultfood.blog/2017/06/27/strawberry-risotto/

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s