Strawberry risotto

‘It’s a bit crazy, but I love risotto’ zegt Hayley Holt in Cooking4Change. Zij deelde deze kruidig zoete risotto met aardbeien als een van de ‘101 famous Kiwi who share their favourite recipes’ in dit kookboek. 

Dit gerechtje had direct een grote aantrekkingskracht op mij. Het was even wachten op die overheerlijke, dieprode zomeraardbeitjes voor een goede, volle smaak. De risotto smaakt verrukkelijk, is ook luchtig en fris. Je serveert het in kleine porties als dessert of als ontbijt.IMG_7620

Hayley Holt komt uit Auckland en is een bekende TV sport presentatrice. In 2017 gaat zij voor de Green Party de politiek in. Auckland is een relaxte, gezellige stad. We hebben er goede herinneringen aan. 
Auckland-P1050867Auckland_Maritime Museum_6082

 

 

 

 

Deze risotto is eenvoudig, snel en helemaal vegan te maken, je moet er wel even bijblijven. Ik verving de risotto rijst door dessertrijst, de sjalot door mini rode uitjes en gebruikte groentebouillon met tijm. Daarom voegde ik tijdens het kookproces ook wat gedroogde citroentijm toe voor een iets kruidiger smaak.

Wat heb je nodig voor 4-6 personen:
200 gr risottorijst of dessertrijst, ik gebruik biologische van De Nieuwe Band
500 ml groentebouillon, ik gebruik Bio today met tijm
360 gr verse zomeraardbeitjes, de helft gehalveerd en de helft in kwarten
2 mini rode uitjes, fijngesnipperd
3 el goede brandy, ik gebruik Calvados XO Pays d’Auge AOC
1 el Pons olijfolie met citroenolie extra vierge(AH)
1 el olijfolie, extra vierge
4-seizoenen peper uit de molen, naar smaak
1 tl gedroogde citroentijm, fijngewreven
50 gr fijngeraspte gerijpte Gruyère

Maak eerst de bouillon aan volgens de gebruiksaanwijzing en houdt deze lauwwarm. Verwarm dan beide soorten olijfolie in een pan met een dikke bodem en fruit de uitjes vijf minuten op matige temperatuur. Voeg de gehalveerde aarbeien toe en fruit dit nog eens twee minuten. Blus af met de brandy. Roer regelmatig tijdens dit fruitproces om aanzetten te voorkomen.

Verhoog de temperatuur weer tot matig en voeg nu de rijst toe. Schep goed om en strooi de peper en de citroentijm erdoor. Blus af met een paar soeplepels van de lauwwarme bouillon totdat de rijst net vochtig staat.

Laat de rijst sudderen en voeg tijdens het omscheppen nu en dan nog een beetje bouillon toe, zodat het vocht gelijkmatig door de rijst wordt opgenomen. Let er bij de keuze van je rijst op, dat die in maximaal 20 minuten gaar wordt. Deze risotto eet je al dente, de textuur is romig en licht vochtig.

Als het ideale kookpunt is bereikt, schep je er snel en luchtig de geraspte kaas en de kwartjes aarbei doorheen. Houdt een paar plukjes kaas voor garnering van de top.

Dit is het derde recept dat ik deel uit Cooking4Change. De Facebook pagina is inmiddels omgedoopt tot What’s Cooking NZ?

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s