Red Curry Pork Meatballs

Een oud familierecept uit Cooking4Change van TV celebrity en producent Leigh Hart, een Kiwi van de Westkust. Deze pittige gehaktballetjes worden in zijn familie al generaties lang geserveerd met pasta. Nu serveert Leigh ze met rijst en sperziebonen.
Curry Meatballs_7093
Mijn Oosterse sperziebonensalade smaakt er dus ook uitstekend bij.

Voor de rijst koos ik biologische robijnrode rijst van de Po-vlakte in Piemonte, die glutenvrij is, rijk aan vezels, en uniek van smaak. Rode rijst past goed bij smaakvolle gerechten en groenten.  De smaak is licht zoet, wat nootachtig. Deze rijst blijft lang krokant. Je kookt het net als pasta beetgaar, veel biologische winkels verkopen dit product.

Leigh Hart komt oorspronkelijk uit Greymouth, dichtbij Paparoa National Park. Dit is een ruig gebied, dat ligt ingeklemd tussen de Tasmanzee en de Zuidelijke Alpen. Het weer is er snel onstuimig, omdat de westenwind niet over de Alpen wegtrekt. Daardoor is het landschap indrukwekkend, het bekendst zijn de Pancake Rocks op Dolomite Point.

De Pancake Rocks zijn rotsformaties met bijzondere vormen. De verticale rotspunten zijn langzaam en horizontaal uitgeslepen door ijs, water en wind. Met het juiste getij sluipt het water er tussendoor en wordt dan als een fontein omhooggespuugd.
PancakeRocks-Punakaiki-P1050056 PancakeRocks-Punakaiki-P1050097

De curry meatballs zijn het tweede gerecht dat ik heb gemaakt uit Cooking4Change, waarin bekende Nieuw Zeelanders een recept delen als bijdrage aan een betere maatschappij doordat de opbrengsten uit de verkoop van het kookboek aan diverse goede doelen wordt geschonken.

Benodigdheden:

600 gr mager varkensvlees, gemalen
1 lange, rode chilli peper, ontdaan van zaadlijsten, gesnipperd
3 tl gedroogde citroentijm, even fijnwrijven tussen je handen
3 cm verse gember, dun geschild en fijngeraspt
1/2 tl zout, uit de molen
1 eiwit
enkele el hazelnootolie of pindaolie om in te bakken
2 el red curry paste, gebruik goede want het is een smaakbepalend ingrediënt,
ik gebruikte Massaman curry paste van Blue Elephant
200 ml, 1 blikje kokosmelk, liefst bio, of geconcentreerde kokoscrème
100 ml groentebouillon (ik gebruik Bio Today met tijm)
verse basilicumblaadjes, fijngeknipt om erover heen te strooien voor het opdienen
iets citroensap of een kwart schijfje op het bord

Zelf laat ik voor dit recept mager varkensvlees malen bij mijn biologische slager. Dat geeft een heel mooie smaak. Anders kun je voor heel mager varkensgehakt gaan.

Meng het vlees met de chilli peper, citroentijm, gember, het zout en het eiwit tot een mooi stevig mengsel. Laat het minimaal een uurtje afgedekt rusten in de koelkast. Denk eraan dat de totale smaak, met de curry saus erbij, nog iets zouter zal worden.

Weeg het vlees, zeef wat bloem op een bord, dep de balletjes heel licht in het meel zodat je mooie balletjes van ongeveer dezelfde grootte kunt draaien. Door het meel kleven ze niet vast aan je handen of aan de koekepan.

Bak de balletjes in kleine porties in de notenolie aan en laat ze 6 minuten zachtjes garen waarbij je ze wel even keert. Daarna kun je ze met z’n allen nog heel even doorgaren om zacht rosé te worden in een voorverwarmde oven van 100°.  Dan blijven ze ook warm.

Fruit de curry paste enkele minuten aan in wat olie op gematigde temperatuur om de smaak los te maken. Voeg dan de kokosmelk, de bouillon en iets fijngewreven  citroentijm toe en breng het op gematigd vuur aan de kook. Laat de curry enkele minuten indikken en schenk die dan over de warme gehakballetjes. Bestrooi met de basilicum en bedruppel ze met wat citroensap (naar eigen smaak).
Bloemkool curry_7127
Voor de variatie zijn de red curry meatballs ook heerlijk bij
bloemkool curry. Daarmee kun je ook het restant van de red curry paste uit de saus opmaken. Je vindt het recept in een volgende blogpost.

Ben je benieuwd naar mijn serie blogposts uit Cooking4Change met een selectie van foto’s van mijn reis door Nieuw Zeeland? Lees dan ook het recept van de Vege Fritters.

Een overzicht van alle artikelen vind je via de review van het kookboek zelf.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s