Vege Fritters

They taste different every time, in a good way!” volgens muzikant Tiki Taane die deze fritter deelde in Cooking4Change, 101 famous Kiwis share their favourite recipes.

Zijn recept is het eerste gerecht dat ik heb gemaakt uit dit kookboek. Cooking4Change steunt goede doelen in Nieuw Zeeland door hen de opbrengsten uit de verkoop te schenken. Dat is mogelijk doordat bekende Nieuw Zeelanders een eigen of familie recept delen als bijdrage aan een betere maatschappij.

Celebrity Tiki Taane, muzikant en een Maori, vertelt dat hij als kind juist niet van groenten hield, maar sinds kort vegetariër is. Dat is wel de invloed van zijn vriendin. Zijn muziek is bijzonder, hij is beroemd als een krachtige performer.

Om meer van de Maori te weten bezocht ik op mijn rondreis door Nieuw Zeeland de Waitangi Treaty Grounds in de Bay of Islands. Daar werd het verdrag opgesteld om de eigendom van de grond te regelen tussen de Maori en de Britten.
Doordat er in de twee versies, die in het Engels en die in het Maori, verschillende termen zijn gebruikt, bestrijden de Maori de Engelse uitleg tot op de dag van vandaag. De boosdoener is het begrip soevereiniteit, dat de Maori niet kennen. De kolonisatie is deels wel triest verlopen: onze Maori rondleider vertelde dat de generatie van zijn vader was gedwongen om een Engelse voornaam aan te nemen om onderwijs te kunnen volgen.

Het is een leuk recept, dat je stimuleert om te variëren in groenten en kruiden. Ik verving de zoete aardappel door flespompoen. En omdat er geen bakpoeder in huis was, heb ik classic scones mix gebruikt. Daardoor kon ik deze fritter met een kookring in de oven bakken in een mooi hoog model. Nu is het dus ook min of meer een hartige scone, maar boordevol groenten en kruiden als de fritter. Feestelijk om te serveren bij de brunch, als voorgerecht of met een stukje aardappelgratin.

Tiki Taane speelt ook met de vorm van de groenten: de pompoen is in kleine blokjes gesneden, de courgette julienne in slierten en de maïs is een korrel. De courgettes zijn eerst aangemaakt in een dressing en de pompoen en maïs zijn voorgebakken in de oven.  De onder- en bovenkant zijn heel licht bestrooid met fijngemaakte panko.

Benodigdheden voor zes fritters:
3 kleine eieren, ik gebruik Rondeel
¼ cup smaakvol witbier of sodawater
2 cups scones mix, ik gebruikte 1 pakje Green’s van 280 gr
4-seizoenenpeper, uit de molen
1½ cup maïs korrels, ik gebruikte diepvries van Demeter
1¼ cup flespompoen, in kleinere blokjes van schijven van ruim 1 cm dik
2 kleine, stevige gele courgettes, julienne gesneden
fijngehakte groene kruiden, ik gebruikte verse salie en krulpeterselie en gedroogde citroentijm
2-3 snufjes cayennepeper
4 cm rode peper, ontdaan van zaadlijst en fijngehakt
1 klein stukje pittige bergkaas of boeren Cheddar,  grof geraspt
crême fraïche, ca 6 volle theelepels
scheutje dikke, verse kokosmelk of schraapsel van gecontreerde kokoscrême
enkele kookringen

De pompoenblokjes schep je op een bakblik om met iets olijfolie, verse salie, peper, enkele theelepels crême fraïche en wat goede kaas. Plaats het blik drie kwartier in een voorverwarmde oven van 165°. Laat het afkoelen en schep het mengsel nog een keer goed om.

Bak daarna de maïs met iets olijfolie, 2 tl fijngewreven citroentijm, chillipeper en geconcentreerde kokosmelk, ook op 165° maar max 20 minuten.

De courgetteslierten zijn enkele uren afgedekt gemarineerd in iets olijfolie, cayenne, 2 tl citroentijm, crême fraïche en peper en daarna max 2 minuten op middelhoge temperatuur roergebakken. Dan kun je ze ook mooier verwerken in de ronde vorm.

Plaats bakpapier op je bakblik en vet dat heel lichtjes in met olijfolie. Plaats drie kookringen en strooi iets fijngerolde panko binnen deze vormen op het bakpapier. Plet daarvoor de panko even tussen een dubbelgevouwen vel bakpapier.

Maak het deeg aan volgens de gebruiksaanwijzing, maar vervang de melk door de genoemde hoeveelheid bier en gebruik iets meer ei, 3 kleine of 2 grote. Meng de groenten en het deeg goed door elkaar, laat het een kwartiertje rusten en verdeel dit over zes licht ingevette kookringen. Zorg ervoor dat de kookring maar net gevuld is, je wilt geen muffin. Druk het beslag lichtjes aan in de vorm, met de bolle kant van een lepel. Bestrooi de bovenkant ook heel licht met de panko. Denk eraan dat het deeg samenhangend wordt, maar licht vloeibaar blijft. Til de kookringen dus niet op. Als er iets weglekt, schraap je dat later met een mesje weg. Ik bak de fritters in twee porties van drie.

Bak ze ca. 25 minuten in de hetelucht oven op 170° mooi goudbruin. Check met een satéprikker of de binnenkant ook doorbakken is. Verwijder dan voorzichtig de kookringen: haal een scherp mesje langs de binnenkant van de kookring en til die langzaam omhoog over de fritter heen.  Plaats alle fritters daarna nog even terug in de oven zodat ze ook rondom mooi goudbruin kleuren.

Eet smakelijk. Een heel feestelijk gerechtje voor moederdag.

Lees ook mijn tweede blogpost in deze serie, het recept van Red Curry Pork Meatballs

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s