Kleyn’s Vakantie kookboek Spanje

Zomertijd: de periode van de grote vakanties en dan is Spanje één van de landen, die druk worden bezocht. Zelf ben ik er regelmatig geweest.

In de streken rond Sevilla, Barcelona en Vigo, maar we maakten ook meerdere rondreizen door Baskenland, Asturië en Galicië. Die streken zijn mij het liefst door haar prachtige kustlandschap, kleine stadjes, culturele musea en een prachtig bergachterland. Ook is het klimaat daar heel aangenaam als je niet goed tegen de uitzonderlijke zomerhitte kunt.

Toen de heruitgave van de vakantiekookboekjes Frankrijk, Italië en Spanje langs kwam in de Foodbloggers Benelux groep meldde ik mij spontaan aan voor deze review. En het is grappig om te constateren dat het boekje voorziet in aardig wat groentengerechten. Daardoor past het als kookboek goed bij mijn blog met een sterk vegetarische inslag. Uitzonderingen daargelaten dus, mits de vis maar msc gevangen is en het vlees van biologische herkomst. Want de dieren moeten wel eerst een goed leven hebben gehad.

Spanje heeft 17 regio’s en daardoor een rijke keuken. De lunch is de belangrijkste maaltijd en heeft vaak meerdere gangen. Dat komt ook doordat de Spaanse tapas horen bij het sociale leven en het flaneren op de boulevards. De Spanjaarden zijn levenslustig en genieten graag. Deze tapas, in Baskenland pintxos, nuttigen zij met collega’s en vrienden, liefst in eenvoudige eethuisjes en trekkend langs meerdere café’s.

Tapas zijn erg verschillend van inhoud en vorm. Het eten van kleine gerechtjes is een Moorse invloed, die in de 19e eeuw in Andalusië ontstond in Sevilla, Cordoba en Cadiz. De kastelein dekte zijn glazen op de bar af met een sneetje (stok)brood. Zo ontstond de traditie om deze sneetjes te beleggen. De Spanjaard bestelt zijn drankje aan de bar en hapt tijdens het wachten een hapje weg.

Die eerste tapas zijn hier en daar, maar zeker in San Sebastian uitgegroeid tot ware kunstwerkjes. Het beleg op de sneetjes wordt met een cocktailprikker vastgezet en ze worden op grote schalen op de bar geplaatst. Tegenwoordig horen ook kleine warme en koude gerechtjes tot de tapas: schaaltjes met aardappeltjes, mini-rijstschoteltjes, gegrilde champignons, zeevruchten, spiesjes. kazen, worsten en olijven. Het vakantiekookboekje wijdt er twintig pagina’s om te borrelen in Spaanse sfeer.

Groenten die Onno Kleyn o.m. behandelt zijn jonge artisjokken, die nog geen hooi hebben ontwikkeld op hun bodem. In Nederland hoort de artisjok tot de vergeten groenten. Ze zijn het meest via conserven te koop (bodem en hart). Dat is voor een culinair fanaatje als ik ben niet het lekkerste dat je kunt eten. De bereidingswijze is toch echt van belang. In Nederland zijn nu enkele telers, die onze (super)markten kleinschalig voorzien. Het lijkt mij echt een hapje voor mijn blog, dus kijk maar uit naar een lekker recept.
Artisjokken_289

Ook de witlof met schuimige sinaasappelsaus trok mijn aandacht, al zou ik de struikjes kort blancheren en afbakken in de koekenpan. Maar dat is een kwestie van persoonlijke smaak. Het recept is een leuke variant van bereiden.

Een verrassing was de tuinboon, die bij mij als verse jonge peulvrucht erg geliefd is. Kleyn gebruikt daarbij de twee beroemdste Spaanse vleeswaren, de chorizo en de jamon serrano. Hmmm, al vervang ik de chorizo graag door de magerder Spaanse worst Longaniza de Pages, die ik ook gebruikte in mijn Fabada Asturiana. Het recept staat online als Pittige tuinbonen met Longaniza de Pages en chipotle.

In Spanje maken ze dus echt heerlijke worsten en vleeswaren zoals Iberische ham doordat het mediterrane varken in eikenbossen leeft. Het voer bepaalt de smaak van het vlees, dat ook fijn doormarmerd wordt door de langzamer groei in de natuur en een hoge sappigheid heeft. Naast kruiden en wortels eet zo’n varken in de herfst wel zes tot tien kilo eikels per dag. In de zomer wordt het bijgevoerd met graansoorten. Het rekje van hout en staal, waarin de ham wordt ingespannen, heet een jamonera.
Jamoneria_4669
De populairste van alle worsten is de chorizo met veel regionale variëteiten, maar wel van verschillende kwaliteit. Het smakelijke vlees van het Iberische varken wordt helemaal verwerkt in de betere kwaliteit worsten. Chorizo wordt veel verwerkt in eenpansgerechten en bevat naast varkensvlees: spek, paprika, knoflook en oregano. Bij het drogen fermenteert de worst, wat een lichtzure smaak geeft. Kleyn geeft een kort overzicht van de verschillende worsten. De chorizo is niet alleen verwerkt in een warm schoteltje met cider als tapas, maar ook in een eenpansgerecht met linzen, paprika en tomaat en in de groenten.

De befaamde gazpacho uit Andalusië, een frisse dikkere soep, is ook opgenomen. De echte gazpacho is een culinair meesterwerkje. Traditioneel gebruik je verse tomaten, knoflook, olijfolie, sherryazijn en (desem)brood zonder korst. Het brood bepaalt de dikte van de soep, de sherryazijn de frisheid maar die is ook bepalend voor de smaak. Als je geen sherryazijn bij de hand hebt is een scheutje sherry fino toevoegen wel een must en in zomertijd een heerlijk aperitief.

Het vakantiekookboekje geeft de leuke tip om de tomaten eens te vervangen door avocado’s. Tomaat en avocado past ook prima bij elkaar, dus dan kun je er weer voor kiezen om blokjes tomaat als groente toe te voegen. Oorspronkelijk werden de extra toegevoegde groenten als paprika en augurk ook door de soep gepureerd, maar tegenwoordig worden de aanvullende groenten vaak in blokjes aan de soep toegevoegd.

Twee andere koude soepen uit het boekje die bijzonder lijken zijn de Ajo blanco van gemalen amandelen geserveerd met moscatel (muskaat) druiven en een tomaat-sinaasappel soep uit Asturië. Ook leuk als amuse.

Een bijzonder visrecept dat ik eruit wil gaan koken is het eenpansgerecht Kabeljauw met sherry fino en brandy, dat een vrolijk gerecht wordt genoemd, omdat de brandy op het laatst wordt toegevoegd en niet verdampt. Zo heb ik kabeljauw nog niet eerder gegeten. Als je van Spaans eten houdt, volg dan deze kleine serie blogberichten.
Visafslag Luarca_0220
Het vakantiekookboekje heeft een handig A5 formaat. Je kunt er lekker in bladeren in je luie stoel of op het strand en je laten inspireren, zowel op vakantie als (terug) thuis. Voor op vakantie is het prettig dat het je enkele Spaanse zinnen biedt voor als je culinair op pad bent en de Spaanse naam van veel ingrediënten bij de hand hebt.

Kookboeken moet je eigenlijk zelf ontdekken: in meer dan enkele eerste eigen voorkeuren kan een review niet voorzien. Want ook de Catalaanse gevulde pijlinktvisjes klinken erg lekker.

Als aanvulling op dit vakantiekookboekje wijs ik je nog graag op de recepten van een Spaans restaurant in Rotterdam, die enkele recepten op haar site deelt.

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s