Kabeljauw met sherry fino en brandy

Koken met Onno Kleyn uit het Vakantiekookboek Spanje: echt eenvoudig om te bereiden en bijzonder anders.

In mijn review van dit kookboek kondigde ik twee recepten aan: deze verse kabeljauwschotel en tuinbonen met Longaniza de Pages. Het recept is uitgevoerd met alleen verse producten: trostomaten, rode ui, knoflook en peterselie. Daarnaast heb ik de saus even gepureerd in de blender.

Wat heb je nodig voor twee personen:
1 kabeljauwhaasje van ruim 250 gram of 2 flinke moten met graat
450 gr rijpe trostomaten, ontdaan van pitjes en in stukjes gesneden (ruim 350 gr)
1 middelgrote rode ui, gesnipperd
3 teentjes verse knoflook, gesnipperd
flink handje fijngehakte krulpeterselie
olijfolie extra vierge
scheutje olijfolie met citroenolie (Pons)
3 cc (ml) Sherry fino, ik gebruikte Tio Pepe Palomino Fino uit Jerez
1,75 cc (ml) brandy, ik gebruikte Calvados

Wrijf de kabeljauw in met olie, 4-seizoenen peper uit de molen en wat zeezout en bak die 30 minuten in aluminiumfolie verpakt op 180° in de voorverwarmde oven. Je kunt de kabeljauw ook bakken in de koekenpan, maar haal de filet dan ook even door iets bloem.

Fruit de ui met de knoflook glazig op matige temperatuur. Blus af met de tomatenstukjes en laat die op iets hogere temperatuur een paar minuten bakken, terwijl je ze omschept. Matig de temperatuur tot laag en stoof de groente 15 minuten. Pureer ze licht in de blenderkom of met de staafmixer.

Verwarm de saus direct weer even in de koekenpan en voeg de sherry en het grootste deel van de peterselie toe. Leg de vis op de saus en laat alles nog even 5 minuten sudderen. Neem de vis dan uit de pan en voeg de brandy toe. Even goed omscheppen, de filet in tweeën snijden en bestrooien met wat fijngehakte peterselie.

 

 

Advertentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Ziet er zalig uit ☻.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s