Tuinbonen met Longaniza de Pages en chipotle

on

Koken met Onno Kleyn uit het Vakantiekookboek Spanje: pittig gekruide verse tuinboontjes in room. 

In mijn review van dit kookboek kondigde ik twee recepten aan: deze tuinbonen met Longaniza de Pages en een verse kabeljauwschotel met sherry fino en brandy.

Kleyn gebruikt in het oorspronkelijke recept chorizo, de populairste van alle Spaanse worsten. Die bevat naast varkensvlees: spek, paprika, knoflook en oregano. In mijn variant van het gerecht is de vettere chorizo vervangen door de magere longaniza. Om voor de smaak dicht bij het recept te blijven voeg ik daarom room en chipotle toe. Chipotle wordt gemaakt van gerookte paprika’s met chillies.

Wat heb je nodig voor twee of drie personen:
1100 gr verse tuinbonen, resteert 400 gr
2 soeplepels groentebouillon, ik gebruik Bio today met tijm
blaadjes van 4 takjes verse oregano of 1 afgestreken tl gedroogde
4 seizoenen-peper uit de molen
olijfolie extra vierge
scheutje room
plensje melk

Met deze ingrediënten kook je de tuinbonen. De melk, room en olijfolie houden de schilletjes van de tuinboon zacht en mooi van kleur. Maak eerst de bouillon en voeg daaraan op matige temperatuur de overige ingrediënten toe, de room als laatste. Kook de tuinboontjes vier tot vijf minuten, afhankelijk van de grootte.

1 middelgrote rode ui, gesnipperd
3 tenen knoflook
160 gr. Longaniza de Pages, in dunne plakjes en dan in kleine blokjes gesneden
½ glas droge witte wijn
4-5 snuffen gemalen chipotle
scheutje room
olijfolie extra vierge

Bak de ui met de knoflook enkele minuten op matige temperatuur. Voeg de longaniza toe en schep alles een paar minuten om. Strooi de chipotle erbij en blus af met de wijn. Maak op smaak met een scheutje room en iets olijfolie. Even goed omscheppen en tien minuten laten smoren op zacht vuur.

Eventueel nog iets bestrooien met fijngehakte verse of gedroogde oregano.

In de Spaanse keuken worden veel tortilla’s (omelet) gegeten. Een restant van deze tuinbonen kan daarin uitstekend worden verwerkt. Houd er wel rekening mee om de temperatuur matig te houden zodat de tuinboontjes niet uitdrogen.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s