Frambozen Gazpacho

Gazpacho is een traditionele Spaanse soep van groenten en kruiden uit Andalusië, die koud, maar niet ijskoud, wordt gegeten. Meestal worden er tomaten in verwerkt, maar in deze versie gebruik ik frambozen. Op een warme dag is dit soepje heerlijk verfrissend. En omdat je de groenten en vruchten rauw gebruikt, zit het boordevol vitaminen.
In gazpacho wordt naast de bepalende groente of het fruit, ook brood, komkommer, ui, knoflook, olijfolie en een azijn verwerkt. Andere fruitvariaties worden gemaakt met aardbeien of meloensoorten als watermeloen, Cantaloupe of muskus meloen. In het boek van Sandra Alvarez, ¡Sabor Sabor!, staat een prachtige uitvoering van de romige amandelgazpacho (ajoblanco) in combinatie met meloen; bereid met Spaanse sherryazijn en geserveerd met pitloze druifjes en meloenbolletjes. En zoals dit kookboek van de moderne Spaanse keuken laat zien, variëren de ingrediënten, de textuur en hoe dik het soepje is  per regio en per familie.
Frambozen zijn niet alleen meer zomers te verkrijgen. Er wordt volop geteeld in meerdere seizoenen. Ze zijn opgebouwd uit talrijke bolletjes, de zogenaamde deelvruchtjes. Frambozen zijn lekker sappig, lichtzoet en als zacht fruit eenvoudig te pureren. De vraag naar frambozen steeg door de zoektocht naar ‘superfood’ en antioxidanten.
Balsamico azijn, aceto balsamico tradizionale, is een Italiaans product van overrijpe trebbiano druiven uit de regio rond Modena in Noord-Italië. Het versgeperste zoete druivensap, de most, rijpt jarenlang in houten vaten en wordt soms ook nog overgeheveld naar vaten van een andere houtsoort voor smaakverrijking. Het resultaat is een donkerbruine, licht stroperige azijn met een karakteristieke, volle en wat zoete smaak. Hoe langer de azijn rijpt, hoe rijker van smaak die wordt, waarbij de zuurgraad afneemt en de stroperigheid toeneemt.

 

Door mijn keuze om er een fruitsoepje van te maken koos ik voor de midi komkommer. Midi komkommers zijn ontwikkeld om uit het vuistje te eten en hebben een zachtere smaak, zijn iets zoeter en frisser. Dat harmonieert beter bij de tere smaak van frambozen.

Je kunt de frambozen gazpacho serveren als een starter met een schijfje sinaasappel aan het glas of garneren met licht geroosterd amandelschaafsel. Maar ook als een niet echt zoet dessert.

Wat heb je nodig voor 4 kleine desserts:
200 gr (diepvries) frambozen
2 kleinere midi komkommers, geschild, in vieren gedeeld, van zaadlijsten ontdaan en in stukjes
1 sjalotje of klein rood uitje, gesnipperd en heel licht gefruit
1 teen verse knoflook, gesnipperd en heel licht gefruit
¾ meergranen boterham, zonder korstje en in stukjes; ik gebruikte luchtig elfgranenbrood, bij zwaarder brood een ½ gebruiken
3-4 kleine el druivenpit olie of half druivenpitolie en olijfolie
krap 2 tl gerijpte balsamico azijn
4-seizoenen peper, uit de molen
snufje zout, uit de molen
2 el cranberrysap, ik gebruik Ocean Spray zonder toegevoegde suikers

Fruit het uitje op echt matige temperatuur met de knoflook, het mag niet gaan kleuren. Ik haal graag de rauwheid even van het uitje af. Doe alle ingrediënten in de blender of staafmixer kom en pureer tot je een een mooie homogene massa hebt. Check de dikte, het moet nog wel vloeibaar zijn, niet te dik. Dat eet niet lekker, voeg dan nog iets fruit of cranberrysap toe, of beide.


Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s