Barazek Cookies

Nieuwjaarskoekjes met een Syrische of Libanese twist: een bijzondere smaak in een bijzondere vorm. Pret in de keuken met pistaches, sesamzaad en cranberry’s. Echt een feestelijk koekje, dat ook op ons Kerstmenu stond.

De smaak van deze koeken is niet heel zoet, ze hebben een prettige notensmaak. Als frisse tegenhanger heb ik van cranberry’s een beetje compote gemaakt, die heel kort zijn gekookt zodat er nog hele besjes in de compote zitten. Ik gebruik het sap van een Moro bloedsinaasappel, een klein scheutje rode wijn, een minimum aan natuurzuivere honing en iets kaneel,  Houd de temperatuur laag en pocheer ze kort. Als je teveel vocht hebt, schep dan de besjes eruit en kook het vocht tot het stroperig is in.

Wat heb je verder nodig:
100 gr zelfrijzend amandel bakmeel (Koopmans), gezeefd
75 gr roomboter, op kamertemperatuur
20 gr ruwe rietsuiker
23 gr poedersuiker
1 klein ei, op kamertemperatuur
1 espresso tl Bourbon Madagascar vanille poeder
40 gr cranberry compote, liefst vers gemaakt en niet te zoet
35 gr pistache noten, ongezouten, niet te grof in de lengte gesneden
30 gr sesamzaad, licht geroosterd

Zet alle benodigdheden klaar. Klop de boter met beide suikers luchtig. Klop er dan het ei en de vanille doorheen en daarna het amandel bakmeel. Voeg een derde tot de helft van de stukjes pistaches toe en schep het luchtig om. Spatel er als laatste voorzichtig de cranberry’s met hun gelei door zonder ze stuk te maken. Dek het deeg af en laat het een paar uurtjes rusten.

Werk het deeg per koek af met de vorm, de pistaches en het sesamzaad. Schep telkens 100 gram deeg tot een bal en druk die voorzichtig plat tot ruim een halve centimeter dik. Druk vanuit het midden wat gehakte pistaches in het deeg en leg die kant op een vel bakpapier. Steek de gewenste vorm uit en snijd met een scherp mes de uitstekende delen deeg weg. Neem wat geroosterd sesamzaad en druk dat lichtjes met je vingertoppen in het deeg. Eventueel druk je de vorm ook iets bij. Er mag een mooi dekkend laagje zaadjes op. De koeken hebben dus een pistaches en een sesamzaad zijde. Leg het bakpapier met de koekjes op het rooster en verwarm de oven voor tot 160°.

Bak de koeken in 12 minuten mooi goudbruin, laat ze met open deur iets afkoelen. Verwijder het bakpapier en bewaar de koeken, nadat ze volledig zijn afgekoeld, luchtdicht afgesloten. De ijsster vorm is erg breekbaar, houd daar rekening mee.Bazarek IJssterren_IMG_5404

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s