Riso Nero Venere met zeekraal

on

Riso Venere, venusrijst naar de godin van de liefde, is een zwarte rijst uit de regio Piemonte, provincie Novara. Het is een heel smakelijke, nootachtige rijstsoort met een vrij stevige korrel die goed combineert met vis. Ik maakte er een timbaaltje van met zeekraal en een ansjovis tomatensaus. 

Italië is de grootste rijstproducent van Europa. In de Piemonte wordt al heel lang rijst verbouwd. Naast Vercelli zijn Novara en Biella rijstteelt gebieden. Riso venere is wat duurder door de lage opbrengst. Het is een ongepelde rijst, die veel eiwitten en mineralen, maar ook antioxidanten en vezels, bevat.

Deze zomer was ik in Novara aan het Lago d’Orta. We logeerden in Orta San Giulio, een bijzonder charmant stadje.
orta san giulio-l1040414
De venusrijst was een vakantie-aankoop uit nieuwsgierigheid, omdat ik liefhebber ben van rode rijst uit de Camargue. Beide hebben bite, riso venere is nog net iets lekkerder.

Wat heb je nodig voor 2 personen:
1 glas riso nero venere
1 glas witte wijn
20 gr zeekraal, gewassen en in stukjes
1 rood uitje, gesnipperd
1 teen verse knoflook, gesnipperd
10 slagen 4-seizoenen peper uit de molen
klontje roomboter, ongezouten
handje fijne krulpeterselie, fijngehakt
Kook de rijst als risotto: fruit het uitje licht met de knoflook en voeg de rijst en de peper toe. Laat dit omscheppend even fruiten en blus de rijst dan met de wijn. Voeg een glas water toe en laat de rijst in 35-45 minuten gaar worden. De korrel blijft stevig maar moet wel een lekkere bite hebben. Laat de rijst iets afkoelen en hussel dan de zeekraal en de peterselie erdoor. Vet een puddingvormpje licht in en maak timbaaltjes van de rijst door ze heel even op te laten stijven waarna je ze stort.

In de kooktijd van de rijst maak je de saus, de groente en de tartaartjes. Fruit de ui met de knoflook licht op matige temperatuur. Voeg de tomatenpuree toe en laat die voor smaakontwikkeling even meefruiten. Blus met witte wijn en laat dan de ansjovis in de saus smelten op matige temperatuur.
1 klein potje La bio idea pomodori tomatenpuree
1 klein rood uitje, gesnipperd
1 teen knoflook, gesnipperd
1 blikje Fish Tales ansjovis 45 gr, fijngesneden
scheut witte wijn

Breng water aan de kook met de olie en de groentebouillon. Ik voeg vaak iets extra tijm toe. Blancheer de stronkjes 1-2 minuten op lagere temperatuur. Giet ze af en leg ze op een bakblikje met wat gesmolten roomboter.  Strooi er wat kervel, bieslook en peper over en hussel ze even om. Rooster of gril ze kort.
200 gr aspergebroccoli
4 dl water
wat roomboter/olijfolie
tijm groentebouillon
1 volle theelepel verkruimelde gedroogde kervel
wat gedroogde bieslook
wat 4-seizoenenpeper, uit de molen

2 biologische tartaartjes, medium gebakken, liefst met krokante buitenkantRiso Nero met zeekraal ori-IMG_4941

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s