Timballo di Scamorza

on

Timballo is een gerecht uit de landelijk Italiaanse keuken. In mijn eerste, een Timballo Verde, waren aardappelen de bindende factor. In deze tweede is dat zuurdesem stokbrood. Laagjes dun gesneden brood worden gebonden met eieren, kaas, groenten en kruiden.

Een timballo is snel en eenvoudig om te maken. Goede kwaliteit lekker zuurdesem brood is echt belangrijk. Het brood moet veel vocht op kunnen nemen en mooi afbakken. De timballo krijgt smaak door eieren, gerookte Scamorza, gewokte bosuitjes, fijn geknipte bieslook, een knapperige groente en mooie topping.

De laagjes maak je zoals bij een lasagne. En het eventuele restant is de volgende dag een heerlijk lunch- of borrelhapje.

Als je van wentelteefjes houdt, vindt je deze timballo ook lekker. Ik vind het zelf een rijk gevulde variant doordat je de in ei gedrenkte broodjes in laagjes stapelt, die laagjes vult met kaas en kruiden en topt met groente, kaas en kruidenboter. Krokant afbakken is wel belangrijk.

Scamorza wordt gemaakt van koemelk en geproduceerd in Zuid-Italië. Het is een stevig kaasje dat wordt opgehangen om te drogen en daarna licht gerookt. Het heeft een verfijnde smaak en smelt uitstekend. Rasp de scamorza met het gerookte huidje voor extra smaak.

Wat heb je nodig voor 2 personen:
½ Robuust meerzaden afbak stokbrood, 21-27 plakjes van ¾ cm of 1 Ciabatta
gerookte Scamorza, grof geraspt, 150 gr totaal, ca een ½ kaasje
3 grote bio eieren
½ cup volle melk
4-seizoenenpeper/zeezout uit de molen
een flink bosje lente-ui, ruim 1 bosje
gerookt paprikapoeder of pimenton
3 volle el verse bieslook, fijn geknipt
dunne plakjes boeren bio belegen brandnetelkaas, als topping
dunne plakjes kruidenboter met daslook, veldzuring en wilde marjolein

Snijd het brood met een snijmachine als je die hebt, dan krijg je gelijkmatig resultaat. Klop de eieren goed los en voeg melk, zout en peper toe. Neem een grote ovenschaal en beleg de bodem met een enkele laag broodjes. Schenk de losgeklopte eieren er langzaam overheen, laat de broodjes het gros opzuigen en keer ze dan nog even om.

Verwijder het buitenste blad van de bosuitjes, het voetje en donkergroene blad en snijdt ze in stukjes van 1 cm breed. Wok ze heel kort voor een zoetig pittige smaak.
Snijdt de aspergebroccoli iets bij, verwijder eventuele blaadjes, en blancheer ze 1 minuut in aan de kook gebrachte groentebouillon. Liefst met iets extra tijm of Provençaalse kruiden en een drupje olijfolie.  

Vet een niet te grote ovenschaal licht in met olijfolie. Bestrooi de bodem met wat gerookt paprikapoeder en leg er passend één laagje broodjes in. Gebruik een taartschepje zodat ze niet stuk gaan en schik ze goed aansluitend. Deze eerste laag bestrooi je met een derde van de Scamorza, 50 gram. Verdeel daar de gewokte bosuitjes over en dek af met een tweede laag broodjes.
Als je nog een restant eimengsel hebt, schenk je dat erover uit. Op de tweede laag broodjes verdeel je 75 gram Scamorzo en de bieslook. Bestrooi licht met wat gerookt paprikapoeder en dek af met een laatste laagje brood. Druk de laagjes brood even goed aan. 

Over deze broodjes verdeel je eerst het restje Scamorza. Daarop leg je de afgekoelde aspergebroccoli stronkjes: de kleinere tussen de langere en eventueel een paar in tegenovergestelde richting voor een mooi geheel. Leg die ook aansluitend en dek ze af met iets dikker gesneden plakjes brandnetelkaas. Maak opnieuw een sluitend patroon.
Koel de kruidenboter extra koud voordat je daarvan heel dunne plakjes snijdt om die her en der over de naden van de brandnetelkaas te leggen. Overdrijf  niet, dan wordt het te vet.

Bak de timballo in ca 25 minuten mooi goudbruin met een knapperig korstje. De brandnetelkaas en kruidenboter zijn versmolten in de broccoli en het brood. Op deze manier zijn al je laagjes mooi met elkaar gebonden. Laat ietsje afkoelen voordat je er brede repen van snijdt. Scamorza_Brood Timballo-L1040799-gesneden opgediend Enjoy!

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s