Courgette Marmelade

on

Op het Landgoed Kasteel Twickel bezocht ik de moestuin. Er waren gele mini courgettes en nog kleinere groene. Mini’s zijn heel stevig, zelfs knapperig. Daarvan kun je een heerlijke chutney of marmelade maken.

Wat is het verschil tussen een marmelade en een chutney?
In beide worden zowel groenten als fruit verwerkt, samen met andere smaakmakers. Het grootste verschil is dat je in een marmelade de zestes en het vruchtvlees van citrusfruit verwerkt. De pectine in deze vruchten bindt op natuurlijke wijze. Marmelade heeft
een iets losse structuur en is liefst niet glad gepureerd. Aan een chutney zijn ook azijn en pittiger specerijen toegevoegd. De structuur is gelijk.
Courgette Marmelade_Basis_L1050487
Mijn pittige smaakmakers zijn gember en licht peperig smakende Oost-Indische Kers bloemen. Vlierbloesemsiroop en lamsoor-zeeaster honing uit het Verdronken Land van Saeftinghe vullen de zoettonen van de sinaasappel aan en de citroen bepaalt de frisheid. De siroop nam ik mee uit de landgoedwinkel. 

De smaak is heel bijzonder geworden en heerlijk bij rijpe kazen of rosé gebraden vlees.
Courgette_Citrus_Vlierbloesem_Marmelade-IMG_8601 (3)
Wat heb je nodig voor twee potten?
270 gr mini courgette, echt stevig, in vieren en in stukjes (4 geel, 2 groen)
40 gr citroen, zeste, sap + vruchtvlees geperst
100 gr sinaasappel, zeste, sap + vruchtvlees geperst
30 gr lamsoor-zeeaster honing, licht voorverwarmd
30 gr fijne ruwe rietsuiker
8 cl vlierbloesemsiroop
10 gr fijngeraspte gember, in een kruidenbuiltje, meetrekken en uitpersen
5 Oost-Indische Kers bloemen, geel en oranje

Omdat je schil verwerkt, kies je voor biologisch fruit. Was de groente en het fruit en droog ze af. Rasp fijne, maar lange zeste van zowel sinaasappel als citroen. Snijd beide doormidden en pers ze met het vruchtvlees uit. Verwijder eventuele pitjes.
De courgettes snijdt je in de lengte in vieren en in smalle stukjes. Om structuur te houden wordt de marmelade relatief kort gekookt.

Hang het kruidenbuiltje in een ruime pan en voeg alle ingrediënten toe behalve de bloemen. Breng de marmelade aan de kook op middelhoge temperatuur en laat één minuut borrelen. Dan kook je haar nog even tien minuten door op lage temperatuur, zonder deksel op de pan.
Knip de bloemen in stukjes boven de pan en laat de marmelade nu nog iets zachter vijf minuten trekken. Schakel de warmtebron uit.

Neem het kruidenbuiltje eruit als de temperatuur het toelaat dat je de gember even flink uitdrukt. Breng de marmelade op kamertemperatuur over in de blenderkom en pulseer de inhoud ongeveer vier keer heel kort wat fijner.
IMG_8517 (3)Kasteel Twickel gezien vanuit de tuin.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s