Courgette Groentetaartje

on

De Fransen eten graag groentetaartjes. Op rondreis door Corsica aten wij taartjes van aubergine, worteltjes en spinazie in combinatie met brocciu, hun verse geitenkaas. Met die inspiratie en augustus als top courgettemaand maakte ik groentetaartjes van gele en groene mini courgettes.
Spelunca Kloof-Ota-IMG_7611-gastblog
Met een magere droge worst zoals de Rosette pep je de zachtzoete smaak van de courgette wat op. De  rode paprika coulis geeft naast extra smaak ook kleur en glans. Die is lekker pittig zoet door de rode peper, rode ui, sinaasappel en vlierbloesem siroop.

Wat heb je nodig?

Courgettetaartjes:
350 gr courgette, 4 kleine stevige, 2 geel en 2 groen, 2 x 175 gr
30 gr flinterdun gesneden Rosette, opgerold in reepjes gesneden
60 gr mini rode uitjes
¼ solo garlic, fijngehakt of 1 teen verse knoflook
wat verse provençaalse kruiden: 2 takjes rozemarijn,
7 toppen oregano en 6 mini blaadjes salie
90 gr zachte geitenkaas zoals Chavroux
2 bio eieren + 1 dooier
4-seizoenenpeper/zeezout uit de molen
1 tl pistache olie (optioneel)
1 tl extra vierge olijfolie

Wist je dat in gele courgettes vitamine C zit? Een combinatie van geel en groen staat niet alleen leuk, maar is ook gezond. Voor de styling sneed ik de courgettes eerst in vieren en daarna in achten, taps toelopend zodat alle stukjes schil hebben voor kleur en bite.

Fruit de uitjes met de knoflook, wat peper en de groene kruiden op lage temperatuur, ze moeten zacht en zoet worden maar niet kleuren.
Doe de geitenkaas met de eieren, wat peper en zout in de blenderkom, klop ze goed en voeg de uitjes eraan toe. Mix die nog wat fijner.   

Fruit de courgette kort, ze moeten zachter worden maar niet gaar. Schep ze in een zeef, laat ze iets afkoelen en druk er dan het overtollige vocht uit. In jonge courgettes is dat niet heel veel, maar genoeg om je taartje niet te kunnen storten. Schep de Rosette reepjes er losjes door, schenk het kaas-ei mengsel erover en schep luchtig om.

Wrijf taps toelopende amuse glaasjes in met de olie; de bodem en wanden goed invetten. Schep de glaasjes niet te vol en maak de bovenkant egaal met het laatste kaas-ei mengsel. Druk de courgette stukjes met de bolle kant van een lepel even goed aan.

Bekleed een ruime ovenschaal met bakpapier en voeg zoveel kokend water toe dat je glaasjes voor
¾ onder water staan. Plaats de schaal in een voorverwarmde oven van 180° en bak ze 25 minuten. Het water mag niet gaan borrelen of koken. Check de stevigheid even.
Courgette_Amuse-IMG_8628
Laat ze afkoelen tot kamertemperatuur voordat je de randen losmaakt met een scherp mes om ze te storten. Maak je mesje regelmatig schoon. Werk kleine kwetsuurtjes  weg en plaats ze vijf minuten terug in de verwarmde oven.
Courgette_Amuse-IMG_8632
Courgette_Amuse-IMG_8637Intussen bereid je de paprika coulis, dat kan echter ook een dag van tevoren. De coulis geleren doe je beter nu.

Paprika Coulis:
150 gr rode paprika, schoon en in blokjes
3-4 gr sjalot, gesnipperd
1,5 gr verse rode peper, gesnipperd
snuf gerookt paprikapoeder
1 biologische sinaasappel waarvan
1 gr sinaasappelrasp +
1 dl vers sinaasappelsap
1 dl droge Rosé zoals een Coteaux Varois en Provence
1 tl vlierbloesemsiroop
1 afgestreken tl fijne ruwe rietsuiker
2 blaadjes gelatine

Fruit de paprika met de sjalot, rode peper en gerookt paprikapoeder 5 minuten op middelhoge temperatuur, Blus af met het sap en de wijn, voeg de rasp toe en laat 5 minuten stoven. Voeg vlierbloesemsiroop en rietsuiker toe, pureer in de blender en zeef fijne deeltjes eruit.

Week de gelatine, stijf de coulis en laat haar afkoelen. Roer de coulis luchtig om en decoreer de taartjes door de coulis er in een klein straaltje bovenop en rondom op te schenken als die nog net vloeibaar is.
Courgette_Amuse-IMG_8719-2 blogtekstfoto

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s