Zuylestein bosvarkens

on

De scharrelvarkentjes op Landgoed Zuylestein leven vrij op perceeltjes gelegen in een klein bos naast een kaasboerderij en de eigen moestuin. Er zijn wolvarkens, zwarte varkens en schattige roze-zwart gevlekte biggetjes. Bij de Oranjerie kun je wat drinken, maar ook groente en vlees kopen in het winkeltje. Van de eigen granen laten ze brood bakken zoals roggeknar en de kaasboerderij verkoopt er kleine kaasjes.
Zuylestein_IMG_2713
Ik kwam er via de website Buitengewone Varkens. Zij bieden vlees aan van diervriendelijk gehouden varkens en Lakenvelder koeien. Alle dieren leven kleinschalig buiten in het bos, op een akker of in de wei. Hun voer is vrij van soja, palmolie en antibiotica.

De roze-zwarte biggetjes zijn Bonte Bentheimers, een  bijna uitgestorven varkensras dat in de twintigste eeuw veel voorkwam in de grensstreek van Bad Bentheim en Twente. Het ras is kleinschalig behouden gebleven om haar vitaliteit, vriendelijkheid en goede moedereigenschappen.

Ze werden rond 1840 gefokt uit het Duitse Marschschwein met het Engelse Berkshire- en Cornwall-varken. Ze hebben bijzondere oortjes, loboren genoemd. Ze zijn erg grappig om te zien.Zuylestein-Wolvarkens-IMG_2640Het lichtbruin gekleurde Mangalitza varken komt uit Hongarije en wordt om haar krullerige vacht ook wel wolvarken genoemd. Ze zijn ook bekend als het Hongaarse spekzwijn en hebben een rustig, sociaal karakter.

Mangalitza’s waren populair om de kwaliteit van hun vlees en de flinke speklaag. Ze zijn beweeglijk en daarom goed te houden als scharrelvarken. Ze zijn sterk, goed bestand tegen kou en zijn ook goede moeders. In de zomer hebben ze beschutting tegen de zon nodig.
Door de intensivering van de varkenshouderij waren ze bijna uitgestorven. Via hobbyboeren is het ras weer terug.

Het zonnetje scheen op de Heuvelrug en het was net voeder- en drinktijd. De kleintjes kwamen aangerend en mama ging er lekker voor liggen. 

Uit de moestuin bracht ik heel jonge palmkool bladeren mee zo vers geplukt van de struik, wat heel jonge prei, net forse bosuien en mini knolselderij. Met het belegen boerenkaasje en de roggeknar een rijke buit.

Van de palmkool ga ik een kleine paté met kaas maken naar recept van Dale Pinnock uit zijn boek How to cook healthily. Ik ben zelf erg benieuwd, morgen aan de slag. Voor nu was het even een heel leuke middag.Zuylestein_IMG_2697

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s