Palmkool-Feta Paté

on

Een smaaksensatie: paté van blauwgroene stroken kruidig geblancheerde jonge palmkool bladeren, zoutige feta, romige ricotta, verse aromatische dille, friszure kappertjes en zoete pistacheolie.

Deze paté wordt geserveerd met een citroendressing, geroosterde pistachenootjes en knapperig gebakken meergranen-zaden pita’s. Kleur en smaak zijn verrukkelijk.
Palmkool_Zuylestein-IMG_2755
De palmkool is vers geplukt van de struiken in de moestuin van landgoed Zuylestein. Het aantal moestuinen met een winkeltje stijgt gelukkig gestadig.

Jonge palmkool bladeren worden door blancheren met wat citroenolie heerlijk zacht. De smaak is nootachtig. Snijd wel altijd eerst de nerven eruit, want die blijven echt hard.

Het idee voor de paté ontstond door een boerenkool recept van Dale Pinnock uit zijn boek How to cook healthily. Helaas is dat recept summier geciteerd in The Guardian en is het gissen naar de verhouding groente en kaas.

Zowel de ingrediënten als de hoeveelheden zijn aangepast. Voor een zoet accent voegde ik pistache olie toe. Palmkool Pate Tekstfoto-IMG_2875 (3)De dressing is gemaakt van citroenolie, citroensap, extra vierge olijfolie, iets fijngehakte en geplette knoflook, verse dille en gedroogde bieslook. Op smaak gemaakt met zeezout en 4-seizoenenpeper.

Voor een romig en pittig accent mengde ik mayonaise met fijngesneden kappertjes, die je flink kneust. Zet de dressing en mayonaise een uurtje in de koelkast, daarna voeg je ze samen.

Wat heb je nodig voor een kleine springvorm?
200 gr jonge palmkool, nerf verwijderd
100 gr ricotta
200 gr feta, grof gehakt
1 volle tl niet te kleine kappertjes, in tweeën, Bio Verde
8-10 gr verse dille, grof gehakt
1 kleine el extra vergine olijfolie
3 kleine tl pistacheolie
4-seizoenen peper, uit de molen
4 dl tijmbouillon + extra gedroogde tijm en rozemarijn
1 kleine el citroenolie + invetten van springvorm
1 el arrowroot, opgelost in wat blancheervocht

En voor de citroendressing en garnering:
1 cl citroenolie
1 cl extra vierge olijfolie
sap van ¼ citroen, klein
½ vers knoflookteentje, fijngehakt
fijne naaldjes van 2 takjes dille
kleine tl gedroogde bieslook
zeezout/4-seizoenen peper uit de molen
18 gr bio mayonaise, Bio Gourmet
16 stuks, 6 gr, fijngesneden kappertjes, middelgroot

1 el ongezouten pistache nootjes, lichtgeroosterd
2 pita broodjes

Maak een lekker kruidige bouillon van het poeder, de tijm,  rozemarijn, peper en citroenolie. Blancheer kleine porties bladeren tegelijk als de bouillon kookt. Zet de temperatuur na het koken terug naar laag en blancheer de palmkool maximaal 2 minuten per portie. Pak de bladeren met een spaghetti tang uit de bouillon, laat ze uitlekken, spreid ze op een bord en koel ze direct kort terug in de vriezer.
Palmkool Pate Mixer_IMG_2835Doe alle ingrediënten in de blenderkom en pulseer ze telkens kort tot fijner. Zet de snelheid dan op 2 (KitchenAid) en mix ze tot een mooi groene, homogene massa. Feta heeft een vaste structuur, korreltjes in je mond bederft de pret.
Maak van de arrowroot en wat blancheer bouillon een dik papje en pulseer dat door de nog vloeibare paté. Leg bakpapier op de bodem van je springvorm, vet die in met citroenolie en stort de paté.
Palmkool Pate Gestort_IMG_2855Tenzij je meer arrowroot gebruikt heeft de paté twee dagen nodig om langzaam op te stijven en licht los te komen van het blik. Voor de zekerheid ging ik met een plat metalen spateltje strak langs de blikrand. Het randje bakpapier knip je bij.

Rooster de pistaches en pita’s. Eet smakelijk.

 

Advertentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s