Abrikozen in roze Aalbessen gelei

on

Roze aalbessen zijn doorschijnend en maar licht friszuur, heerlijk op een zomerdag en een mooie combinatie met abrikozen en een Provence rosé. Er is zomerfruit om zo in te bijten en er is zomerfruit dat je beter eerst bereidt.
Abrikozen in roze bessen gelei_IMG_6541
Van die bessen maak je eerst een dik vloeibare gelei, liefst in een pan met wijde bodem en de rosé tot net aan de bessen. Als zoetstof gebruikte ik natuurlijke druivensuiker, die is minder zoet dan fijne ruwe rietsuiker en je behoudt dan de fijne, tere smaak.
Abrikozen in roze bessen gelei_IMG_6625Kies kleine, stevige okergele abrikozen met mooie rode wangetjes en snijdt die in partjes. Schik ze in een laagje roze bessen gelei en stoof ze kort en op lage temperatuur. Keer ze tussen twee lepels.

Wat heb je nodig?
400 gr roze bessen, netto gewicht
1 scheut droge roze Rosé, niet teveel
natuurlijke druivensuiker, naar smaak (minder zoet)
8 stevige rijpe abrikozen met rode wangetjes, ontpit en in partjes
8 topjes Hugo munt (aromatisch, voor in drankjes)

De bereiding:
De aalbessen zijn 6 minuten zachtjes gegaard en met het vocht door een zeef gedrukt. Deze ‘gelei’ is direct nog eens 6 minuten ingekookt op lage temperatuur om in te dikken. Hoe langer je inkookt hoe dikker de gelei wordt, maar zelf verlies ik niet graag alle voedingstoffen.

Schep ongeveer 10 sauslepeltjes van de aalbessengelei in een hapjespan, verwarm die licht en en schik de abrikozen partjes erin. Breng die op matige temperatuur tegen de kook aan en laat ze zes minuutjes zacht stoven. Halverwege de abrikozen keren. Laat ze tot kamertemperatuur afkoelen en zet ze dan een nacht koel weg.
Abrikozen in roze bessen gelei_IMG_6668_1Je hebt nu de keus om de resterende gelei erbij te schenken of die afzonderlijk te bewaren voor later gebruik.
De aalbessen gelei is ook lekker in combinatie met friszoete appels, voor een heerlijke ‘andere’ appeltaart.
Meer ingedikt decoreer je er ook prachtig koeken mee. Of serveer de gelei met dikke Griekse yoghurt of hangop.

Als dessert zijn de abrikozen in roze bessen gelei bijzonder lekker bij een bol romig vanille-ijs. Serveer de abrikozen er dan naast, schenk de roze bessengelei over het ijs en garneer die met kleine topblaadjes van verse munt. Helaas geen foto van, te verleidelijk om naar te kijken.
Abrikozen in roze bessen gelei_IMG_6676Gebruik je geen wijn? Verwarm de rijpe bessen droog op lagere temperatuur en kwets ze licht met een schepje om er wat vruchtvlees en vocht uit te laten stromen. Verdun heerlijk fruit niet met water.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s