Moestuin Salade

on

Met een mini moestuin in potten bereidt je een prachtig zomerse salade. Ik gebruikte eikenbladsla, heel jonge krulandijvie, mini bietjes, jonge tuinboontjes, zwarte bessen en bramen. Echt Yummie.  Rode bietjes_IMG_6765Wat heb je nodig?
Voor de salade:
20 blaadjes eikenbladsla
minikropje krulandijvie
5 mini rode bietjes
middelgroot bietenblad, ca 15 blaadjes met steel
250 gr ongedopte tuinbonen
1 el middelgrote kappertjesZwarte bessen_IMG_6753Voor de dressing en het coaten van de bietjes:
zwarte bessen/bramensaus, vers gemaakt van 380 gr fruit,
250 gr rijpe zwarte bessen + 130 gr diepvries bramen
+ 30 gr fijne ruwe rietsuiker
flinke mespunt Jonnie Boer chili melange 100% puur
2 eetlepels romige Drentse Aa Griekse yoghurt, op de pot gerijpt
(in elk geval een volle, romige yoghurt)
1 tl granaatappel balsamico, Leonardi pomegranate glaze
zeezout

Aan vlees:
300 gr (Mechelse) kipfilet, 2 grotere filets in lengtestroken
flinke mespunt Jonnie Boer chili melange 100% puur
zeezout

De salade bereiden begint met het maken van de bessen/bramen saus. Bestrooi het fruit met de suiker, hussel het zachtjes en zet het afgedekt een nacht een koel weg.
Neem een grote pan met dikke bodem en strooi de bessen met suiker erin. Breng ze zachtjes tegen de kook op middelhoge temperatuur en laat ze 6-8 minuten heel zachtjes stoven, met het deksel op de pan. Voeg dan iets limoensap toe en druk de bessen door een zeef.
Proef de bessensaus en laat haar afkoelen tot kamertemperatuur.

Neem twee porties bessensaus, een deel om de bietjes puur mee te coaten en een deel voor de pittige en romige bessendressing. De rest is heerlijk in je ontbijtyoghurt of appeltaart.

Marineer de kip met wat olijfolie, chili melange en zeezout. Zet de stroken afgedekt koel weg en bak ze na een uurtje knapperig.

Jonge tuinboontjes kook je heel kort met ietsje zout, een scheutje melk en een drupje olijfolie. Dan blijven ze mooi op kleur, zijn de velletjes zacht en smaken ze heerlijk. Hussel er na het uitlekken nog een theelepel olijfolie door. Mijn kooktijd: 3 minuten.
Moestuin Bietenblad_IMG_6434 (2)Van het rode bietenblad scheidt je de rode steeltjes van het blad. Knip de steeltjes in kleine stukjes, snijd het blad in grovere repen. Wok ze in olijfolie, eerst de steeltjes-dan de blaadjes, en voeg 4-seizoenenpeper, zeezout en een theelepel bessen-bramensaus toe als ze klaar zijn. Hussel even goed door. Maak kleine plukjes en schik ze op de salade.

De minibietjes kook je in maximaal een kwartiertje beetgaar. Prik er even in met een puntig vorkje. Beetgaar is naast de slasoorten echt lekker.

Snijd de bietjes in mooie partjes en coat de bietjes in verhouding met een flinke portie bessen-bramensaus.

De bessen-bramendressing maak je door 3 eetlepels bessensaus te mengen met de chilipeper, granaatappel balsamico en iets zout. Voeg dan 1-2 kleine el yoghurt toe, let op de kleur en iets pit.
Rode bietjes_IMG_6772-1En de bessen-bramen dressing:Bessen dressing_IMG_6792 (2)Nu kun je de salade gaan opmaken. Leg de eikenbladsla overlappend langs de rand van je schaal, houdt het midden open voor de krulandijvie. Schep op en tussen het groen mini lepeltjes van de dressing.
Eikenbladsla_IMG_6894Schik dan de gecoate bietjes op de sla, schik ook enkele op de andijvie. Strooi er losjes de tuinboontjes rond en doe dit ook met de kappertjes. Tot slot schik je de stroken pittig gekruide kipfilet. Moestuin Salade_Insta_IMG_6840Eet smakelijk.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s