Kurkuma Saffraan Broccolisoep

on

Het Hollandse zomerweer van heel zonnige tot sombere bewolkte dagen stuurde mijn kookideeën naar een geurende, krachtige soep. De eerste mini stronkjes broccoli in de moestuin bakken stonden klaar, iets groter uitgevallen dan aspergebroccoli. Met een bos lente-uitjes en Oost-Indische Kers pesto een supergezonde zomersoep. Kurkuma_Saffraan_Broccolisoep_IMG_7158Voor de nieuwe batch Oost-Indische Kers pesto knipte ik extra veel bloempjes, die hebben echt een pittig peperige smaak, meer nog dan het blad en de stelen.
Kurkuma_Saffraan_Broccolisoep_IMG_7125
Als kaas koos ik 50 gram Fries Blond Oude Kaas van Hollandse bodem. Lekker bij de citrus van olimanderine en het zoetje van de cashews, ook 50 gram. Maak de pesto verder volgens het recept in de link, verlaag de olijfolie naar 70 ml omdat je iets meer kaas en noten toevoegt voor extra smeuïgheid.

Wat heb je nodig voor de broccolisoep?
500 gr netto broccoli, roosjes en stukjes geschilde stronk
1 bosje lente-uitjes, 70 gr netto
1 sjalot, gesnipperd

4 cm verse kurkuma, geschild en geraspt
plukje saffraan, opgelost in wat heet water
peterselie stelen van 1 bosje peterselie, in stukjes
3 kleine blaadjes gedroogde laurier
wat rozemarijn naalden
4-seizoenenpeper
4 afgestreken tl bio bouillon met kurkuma en rozemarijn (Bio Today)
ruim 1 liter water
scheutje olijfolie

2 tl creme fraîche
2 kleine el + 2 flinke tl Oost-Indische Kers pesto
2 Oost-Indische Kers bloempjes
natural corn chips (Amaizin)

Start met het maken van een heerlijk kruidige bouillon, schil en rasp de kurkuma. Voeg alle kruiden toe behalve de saffraan. Breng de bouillon aan de kook en laat die 20 minuten zachtjes trekken. Neem de laurierblaadjes eruit en zet de bouillon even weg.

Fruit de sjalot en de lente-uitjes een paar minuten op middelhoge temperatuur. Voeg de broccoli toe, schep de groenten luchtig om en fruit ze ongeveer 5 minuten. Voeg dan de bouillon toe en breng de groenten aan de kook. Verlaag de temperatuur, voeg de saffraan toe en schep die goed om en door. Gaar de groente nog 5 minuten en pureer die gesloten met de bouillon in twee porties. Kies naar eigen smaak voor een wat grovere structuur of voor heel fijn.

Schep dan twee eetlepels van de pesto door de soep. Serveer die in borden, leg in elk bord een theelepel creme fraîche en een groter schepje pesto. Leg het bloempje erbij.
Kurkuma_Saffraan_Broccolisoep_IMG_7175_2Serveer er natural corn chips bij, met wat pesto als dip.

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s