Australische abrikozen compote

on

Abrikozen zijn superfood. Australische abrikozen zijn licht, aangenaam zuur. Ze hebben een diep oranje kleur, ook als ze geweld en zacht gekookt zijn. Met een vleugje kruidige Franse gin, wat citroenzeste en herfstkruiden een heerlijke herfstcompote. Warm kruidig van smaak en met een aangename hint van citroen. Om te smikkelen als snoepgoed, gedroogd fruit is hip en ze houden bite.

In mijn vruchtencompotes gebruik ik regelmatig Citadelle Gin de France van Chateau de Bonbonnet met een flink vleugje jeneverbes. De producent creëerde die voor een zomerse gin tonic of cocktail bij een briesje zeelucht. Zeker heerlijk_zeker ook die bries, maar geef mij deze gin maar in een compote.

Wat heb je nodig?
180 gr gedroogde Australische abrikozen [notenshop]
4 cl kruidige gin [zoals Citadelle gin de France met jeneverbessen]
zeste en sap van een kleine biologische citroen [anders een halve citroen]
40 gr fijne ruwe rietsuiker
150 ml warm water
1 kardemompeul, gekneusd
2 armpjes van 1 steranijs (ook als aroma in de gin aanwezig)
enkele snuffen koek- en speculaaskruiden

Leg de abrikozen op de bodem van een schaal. Spoel de citroen schoon, droog die en rasp fijne zeste van de schil. Rasp de sliertjes zo lang mogelijk, dat staat visueel mooi. Pers de citroen dan uit en voeg zeste en sap toe aan de gedroogde abrikozen. Bestrooi ze met de fijne rietsuiker en druppel de gin erover.
Verwarm het water maar niet tot aan het kookpunt en schenk het erover in de schaal. Schep ze luchtig om, schik de abrikozen weer op de bodem en zet ze na afkoelen 36 uur afgedekt, gekoeld weg om te wellen. Ook de smaak ontwikkelt zich dan.

Doe de abrikozen in een hapjespan met de steranijs, kardamom en koekkruiden. Breng ze op middelhoge temperatuur langzaam tegen de kook en keer ze om. Kook ze vijf minuten zachtjes door en laat ze met deksel op de pan langzaam afkoelen. Liefst laat je ze nog een uurtje zo rusten. Verwijder dan de kardemom peul en de armpjes van de anijs.
Deze abrikoosjes zijn heerlijk in een romig dessert. De compote vraagt weinig tijd en abrikozen zijn gezond. En wat denk je van ze toevoegen aan je cakebeslag? Zowel vanille als chocolade is er heerlijk bij.
Maar ze smaken ook lekker bij je ochtendgranen of yoghurt. Combineer ze dan met grof gehakte, licht geroosterde blanke hazelnoten of met geroosterd amandelschaafsel.

Advertentie

Één reactie Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s