Speculaas Appel Cake

Speculaas hoort bij de donkere dagen van december. De herfst laat zich voelen, kruidige speculaas en Hollandse appels als comfort food. Deze cake met dikke appelparten, ongezoet Terschellinger cranberrysap, extra speculaaskruiden, Ceylon kaneel en een vleugje cognac is de herfst/winter uitvoering van mijn zomerse Calvados vanille appelcake. Zo prachtig, die warme glans.

In een mooie vorm gebakken is deze cake een feest op tafel, hoe leuk om het aansnijden pas op dat moment te doen. De keuken geurt de hele avond, de appelparten en het cranberrysap maken de caketaart heerlijk fris. De bodem is dik bestrooid met amandelschaafsel om alle speculaas tradities in te vullen.


Wat heb je nodig?
1 pak Koopmans speculaascake
+ 4 espresso tl koek- en speculaaskruiden, lekker > extra kruidig
+ 1 afgestreken espresso tl Ceylon kaneel
50 ml + 30 ml Terschellinger cranberrysap, ongezoet
150 gr ongezouten roomboter
4 bio eieren
ruim 500 gr Kanzi appels, netto gewicht zonder schil en klokhuis
1 el fine champagne cognac Remy Martin Club
1 el fijne ruwe rietsuiker, afgestreken of vol naar eigen smaak
30 gr amandelschaafsel

Zorg dat de boter en eieren op kamertemperatuur zijn, zet het cranberrysap klaar. Schil de appelen, verwijder de klokhuizen, snijd ze in kwarten en die opnieuw door de helft. Verwarm wat olie op middelhoge temperatuur, voeg de cognac toe, blus af met het storten van de appelparten en voeg dan het cranberrysap toe. Schep tijdens het roerbakken de appelparten luchtig om. Strooi er een kleine eetlepel suiker over en hussel ze goed in het cranberrysap. Als dat opgenomen en verdampt is zijn de appels klaar. Zet de pan van de hittebron.

Verwarm de oven voor tot 180 graden, wrijf de taartvorm in met olie. Maak het beslag met de extra kruiden en het cranberrysap volgens de aanwijzingen op de verpakking. Let op: de 50 ml cranberrysap vervangt het water! Klop het luchtig op.
Stort twee derde van het beslag gelijkmatig in de taartvorm en druk daar de appelparten diep in, niet teveel tegen de kant zodat de cake zich er omheen voegt. Stort het laatste deeg erover heen en strijk het glad.

Hussel het amandelschaafsel met wat olie om aanbranden te voorkomen, strooi het over het deeg en druk het licht aan op het deeg.
Bak de taart volgens de gebruiksaanwijzing, ca 55 minuten. Laat de cake even rusten voordat je de vorm verwijdert. Zet haar een nacht koel weg … en bon appetit.

Als je ervan houdt, kun je haar nog bestuiven met poedersuiker. De zomervariant is met Appel, Vanille, Zeezout Karamels en Normandische Calvados.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s