Gestoofde prei in tuinkruiden met blender Hollandaise saus

Gezond eten kan ook in de States. Crescent City en Hollygrove farmers markets in hartje stad New Orleans bieden groenten en kruiden zo van het land van lokale producenten. 

Crescent City farmers market publiceerde ook een eigen kookboek, waarin recepten van lokale chefs maar ook familiefavorieten van de verkopers op deze markt zijn opgenomen. Op de site vindt je zowel de geschiedenis van lokale markten in New Orleans als recepten.

Deze smeuïge prei wordt gegratineerd met boeren Cheddar en voor een pittig accent bedruppeld met Louisiana gold pepper sauce. In het New Orleans cookbook wordt een runderbouillon gebruikt. Zelf geef ik de voorkeur aan een bouillon op basis van tuinkruiden, maar dit is in te vullen naar eigen smaak.

3 lange stangen stevige prei
½ l water
1 blokje tuinkruiden bouillon (Zonnatura)
2-3 slagen roze Himalaya zout uit de molen
1 el olijfolie
2 el ongezouten roomboter
¼ tl 4-seizoenen peper uit de molen
7 takjes verse kervel
7 flinke blaadjes basilicum
¼ tl oregano, gedroogd
Hollandaise saus

Snijdt de groene toppen en de ‘voetjes’ van de prei en verwijder de taaie, buitenste bladeren. Je snijdt de prei het best in stukken van 12 cm. Was en droog ze goed af en leg ze parallel in een hapjespan of braadpan.

Breng in een steelpan het water met de bouillon aan de kook. Neem de pan van het vuur en voeg de olijfolie, de roomboter en alle kruiden toe. Schenk dit uit over de prei en breng het aan de kook. De prei ligt net onder de bouillon.

Doe de deksel op de pan, zet de temperatuur op laag en laat de prei 15 minuten stoven. Dikkere preien stoof je beter een paar minuten langer. Draai de preien tijdens het stoven 2 keer om, dan worden ze gelijkmatig gaar en bedruip ze eventueel met het vocht.

Test even of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken (tip: te gaar maakt prei niet lekkerder).  Laat de prei uitlekken en leg ze in rijen in een kleine licht ingevette ovenschaal. Bedek alle stangen met plakken geschaafde boeren Cheddar. Boeren Cheddar is lichtgeel van kleur omdat er geen orleaan aan toe is gevoegd.

Bedruppel de Cheddar met een theelepel Louisiana gold pepper saus en zet de schotel eventjes in een voorverwarmde oven tot de kaas mooi om de stangen prei is gesmolten.

Maak intussen de blender Hollandaise saus.

Deze prei is lekker met risotto of rijst. Het lichtgroene deel van de prei snijd je daarbij in dunne ringen en roerbak je kort.

P1020851

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s