Tomatenrelish

Voor wie wel, maar zeker ook voor wie geen tomaat lust!  Deze relish is echt het proberen waard. Heerlijk bij de krielaardappelen met Morbier uit de oven,  een kaasplateau, als avocado dip etc.  

Dit recept is een vrije bewerking van het tomatenrelish recept van Janneke Vreugdenhil in haar kookboek I love groente (2014).

300 gram tasty tom tomaten, ontdaan van pitjes en in kwarten gesneden
2 el olijfolie
1 1/2 sjalot, gesnipperd
merg van 2 vanillestokjes
2 dessert lepels frambozenazijn
4 seizoenen peper uit de molen
roze Himalayazout uit de molen
3 plakjes pancetta, gedroogd in de oven en verkruimeld

Fruit de sjalot 1 minuut in de olijfolie op middelhoge temperatuur tot die glazig wordt. Verhoog de temperatuur en voeg de tomaat toe, die je een paar minuten roerbakt. Voeg dan alle overige ingredienten toe en laat dit samen 1 minuut fruiten. Laat het gerecht vervolgens 20 minuten op lage temperatuur stoven en schep het af en toe even om.

Om de pancetta te drogen verwarm je de oven voor op 165 graden. Leg de pancetta op een vel bakpapier en droog die in de oven. Voeg geen olie of boter toe. Het is de bedoeling dat het vet van de pancetta wegsmelt. Doe de tomatenrelish met de verkruimelde pancetta in de blender en pulseer dit tot een smeuige, lobbige saus. Eventueel droog je enkele plakken pancetta extra om er los bij te serveren.

Eet smakelijk.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s