Pompoen tapenade

Tapenade is een rulle saus uit de Provençaalse en mediterrane keuken van fijngehakte zwarte olijven, kappertjes en extra vergine olijfolie . Het eerste recept met toevoeging van ansjovis en gemarineerde tonijn stamt uit 1895.  De naam is ontleend aan het kappertje (tapéno). 

Pompoen is eigenlijk een vrucht, maar in Europa wordt ze vaak als groente gegeten. Er zijn heel veel pompoenrecepten, maar een recept als tapenade kwam ik nog niet tegen. Daarom besloot ik dit hiaat te vullen; te meer omdat smeersels op dit moment erg in zijn. Maar je kunt een tapenade ook gebruiken als pastasaus of in een dressing.

De flespompoen of butternut is een kleine soort en heeft een zachte, nootachtige smaak. Het vruchtvlees heeft ook geen draden. De zoete smaak komt bij bereiding in de oven mooi naar voren. De combinatie met kazen is erg lekker.

Wat heb je nodig voor twee potten tapenade?
400-450 gr schoongemaakte flespompoen, in stroken en blokjes
225 gr regenboog wortelmix, 2 paars , 3 geel
200 gr enjoya, een aromatische paprikasoort, in repen
380 gr. Tasty Tom Gold tomaten, aromatisch en kruidig van smaak, ontpit en kwarten
1 bol Mozzarella di Bufala Campana DOP, 250 gr. netto in dikke schijven
16 kleine blaadjes salie, fijngesneden, ontdaan van bladnerf (echt jong blad)
1 middelgrote rode ui, gesnipperd
2 scheutjes olijfolie
10-20 gr ongezouten roomboter
2 volle tl honingmosterd
2 kneepjes honing
4-seizoenen peper, uit de molen
roze Himalaya zout, uit de molen
2 snuffen cayenne, gemalen
1-2 flinke mespunten kerriepoeder
nootmuskaat, uit de molen
1 tl citroen lavendel azijn
60 gr gepelde, blanke hazelnoten, fijngehakt en geroosterd
40-50 gr Parmigiano Reggiano

Verwarm de oven voor op 180°. Snijdt de pompoen in kwarten en snijdt ieder kwart deel in repen van ongeveer 1-2 cm dik. Verwijder de schil en de pitten. De wortelen kun je het best even dun schillen. Maak stukken van zo’n 6 cm lang. De enjoya snijdt je weer in kwarten en dan in 2 cm brede repen.

Plaats een bakblik in de oven met  een scheut olijfolie, de roomboter, peper, iets zout en de cayenne. Neem het bakblik eruit als de boter is geklaard. Schep er een volle theelepel honingmosterd bij en roer dit met een kwastje even door. Haal de pompoen en de wortel door het mengsel en schik het tegen de achterrand van het bakblik strak tegen elkaar. Eventueel druppel je er nog iets olijfolie overheen.

Nu snijdt je de mozzarella in 1 cm dikke schijven en schikt die bovenop de pompoen, zo dicht mogelijk tegen elkaar. Leg de repen paprika voor de wortelen en plaats het blik drie kwartier in de oven. Na elk kwartier de wortelen even omdraaien, zodat ze zacht worden in de olie. Na het eerste kwartier bestrooien met de salie.

Fruit dan de gesnipperde ui in een scheut olijfolie en voeg na twee minuten de tomaat toe. Blijf wel omscheppen, tot de tomaat zacht wordt. Laat dit zo’n 15 minuten sudderen. Als het tomaatvlees zacht is geworden voeg je de kerrie en de azijn toe.

De hazelnoten hak je op je snijplank tussen een vel bakpapier redelijk fijn met een hamer. Verwarm een scheutje olijfolie en voeg een beetje honing toe. Rooster de hazelnoten enkele minuten tot ze beginnen te kleuren. Let op dat de honing niet gaat verbranden, wees matig met de temperatuur.

Voeg laag voor laag de ingrediënten toe aan de blenderkom. Als extra smaakmakers voeg je wat nootmuskaat en de Parmigiao Reggiano toe. Pulseer de groenten telkens kort en schep het mengsel daarbij goed van beneden naar boven om. Ik  houd ervan als de tapenade nog goed rul is. Wees dan voorzichtig met dit proces, want anders wordt het echt een fijn smeersel.

Laat de tapenade even afkoelen en schep het in de potten. Dek die goed af en plaats ze in de koelkast.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s