Kruidige venkel met tomaat

Venkel wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken. Het is inheems in het Middellandse Zee gebied. Mijn voorkeur gaat uit naar de bolle, witte knolletjes met veel groen. Van venkel wordt zowel de knol, het kruid als het zaad verwerkt. En die kleine, gele bloemetjes in de zomer zijn ook eetbaar. 

venkel_fennel-1133309_640Venkel smaakt licht naar anijs. In de keuken kun je er echt veel kanten mee uit. Om de smaak te accentueren gebruik ik een scheutje Ricard of Pernod. In de herfst houd ik ervan als het gerecht heerlijk geurt. Deze groente geserveerd met een moot zalm of witvis is een van mijn favorieten. Omdat venkel en vis zo goed bij elkaar passen.

Wat heb je nodig voor deze kruidige stoofschotel:
venkelknollen, de bladen in brede, grotere repen snijden
6-8 Tasty Tom of 4-5 rijpe trostomaten
1 kleine rode ui, in kwarten en dun gesneden
1 kleine garlic solo, gesnipperd of 2 flinke tenen verse knoflook
het venkelgroen van de knol, fijngesneden
1 borrelglaasje Ricard of Pernod, om de venkel mee te blussen
het merg van 1 vanillestokje
1 tl citroen lavendel azijn (artisjok.eu)
peterselie, fijngesneden (voor de venkelschotel en de risotto)
dragon, gedroogd
iets roze Himalaya zout uit de molen
4-seizoenen peper uit de molen
paprikapoeder süss
3 tl krachtige tomatensaus zoals Toscana van Grand Italia
Parmigiano Reggiano, fijngeraspt
olijfolie

Snijd de onderkant van de venkelknollen en verwijder het buitenste minder mooie blad. Van de tomaten verwijder je pitten en vocht. Snijd die in kwarten. Als je trostomaten gebruikt kun je beter eerst het vel verwijderen door ze kruislings in te snijden en 1 minuut in heet water te dompelen. De trostomaten grof snijden.

Roerbak eerst de ui, voeg dan de knoflook toe op matiger vuur en daarna de tomaten en tomatensaus. Even goed bakken, de tomaten smelten dan licht en de smaak komt beter vrij. Neem nu de pan van het vuur en blus de tomaat met de azijn. Roer goed door en voeg daarna ook de vanille toe. Verwarmen onder goed roeren en de overige kruiden behalve het venkelgroen toevoegen. Kneus de dragon wel iets voor het aroma. Laat de tomaten met deksel op de pan 20-30 minuten smoren. Eventueel blussen met een scheutje droge, witte wijn of een klein scheutje Ricard.

Roerbak dan de venkel afzonderlijk. Rooster ze goed en blus ze af met een scheutje Ricard. Schep goed om tot het vocht is verdampt en voeg de venkel toe aan de tomaten. Opnieuw goed omscheppen. Het is lekker om nu ook iets Parmigiano Reggiano toe te voegen. De totale smoortijd is maximaal 30 minuten.

Heerlijk met vis uit de oven en risotto gekookt in een lichte groentenbouillon en een klontje boter. Serveer de risotto geroerd met veel fijngeknipte peterselie en fijngeraspte Parmigiano Reggiano.

Deze venkelschotel past prima in een zoutarm dieet. Wees dan wel matig met de kaas.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s