Wortellasagne met lavendelkaas

Voor mijn komende kooksessies bezocht ik de Achterhoek voor bijzondere boerenkazen zoals ik eerder al kookte met boerenkazen uit Twente. Bij Kaasmakerij Weenink  koos ik een rauwmelkse, belegen Goudse lavendelkaas die mooi geel is van kleur.

Op dit moment laat ik mij inspireren door Twelve, a Tuscan cookbook by Tessa Kiros. Zij verwerkt groenten zoals ik ze heerlijk vind. De wortelcrême in deze lasagne zul je er niet in aantreffen, maar wel hoe je groenten heerlijk kunt bereiden in de oven. En lavendelkaas harmonieert voortreffelijk bij wortelen en tomaten. Aan de gebruikte kaas zijn hele lavendelkorrels toegevoegd.

Goudse lavendelkaas_0011

Wat heb je nodig voor 4 porties:
1 bos zomer wortelen
blaadjes van 6 takjes tijm
3 middelgrote rode uien, 200 gr netto, grof gesnipperd
trostomaten, 200 gr netto, zonder de pitjes, in grovere stukjes
1 verpakking lasagnevellen, 3 vellen hoog
extra verge olijfolie met citroenolie (Pon)
extra vierge olijfolie
4 flinke snuffen gemalen laurier
2 afgestreken tl tijmbouillon, met extra tijmblaadjes (Bio Today)
4-seizoenenpeper uit de molen
1 mespunt gemalen kruidnagel
1 espresso tl Modena balsamico azijn
600 ml water
150 gr. gemalen rauwmelkse belegen lavendelkaas (kaasmakerij Weenink)

Extra voor de topping:
1 pot Toscane saus Grand Italia
2 dl lichte tijmbouillon
blaadjes verse tijm
olijfolie met citroenolie
1 stukje lavendelkaas, fijngeraspt

Eerst maak je de bouillon met scheutjes van beide oliën en verse tijmblaadjes. De citroenolie kun je eventueel vervangen door wat vers limoensap. Schil de wortelen, snijd ze in grove stukken en kook ze 10 minuten in de bouillon. Schep de wortelen uit de bouillon en zet beide apart, maar laat de tijm wel in de bouillon.

Vet dan een bakblik in met scheutjes van beide oliën, bestrooi met laurier, 4-seizoenenpeper en schenk er 250 ml van de bouillon bij. Leg de wortelen in een enkele laag en draai ze even om in het vocht. Bak ze 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°.

Neem het bakblik uit de oven, keer de wortelen, voeg eventueel nog een scheutje bouillon toe en bestrooi de wortelen met een theelepel rietsuiker. Plaats het blik dan opnieuw voor 20 minuten in de oven.

Schenk wat van beide oliën in de mengbeker van de blender, snijd de wortelen in kleinere stukken en voeg ze toe.

In de baktijd van de wortelen bereid je de uien en tomaten. Fruit de ui enkele minuten met wat peper en laurier en blus ze af met de tomatenstukjes. Bak ze samen enkele minuten op middelmatige temperatuur en laat ze dan 15 minuten garen. Voeg van het vuur de balsamico azijn toe, schep goed om en spreid het in het bakblik van de wortelen om 10 minuten in de oven verder te garen.

Voeg het ui-tomatenmengsel toe aan de blenderkom en pureer het goed maar zo grof mogelijk. Aan de puree voeg je op smaak wat kruidnagelpoeder en peper toe. Houd er wel rekening mee dat de lavendelkaas, die je door de wortelcreme schept, door haar rijke smaak nog veel toevoegt aan de totale smaak.

Om de lasagne te maken gebruik ik een bakblik van 25 x 35 cm. Schenk van beide oliën een scheutje in de schaal en wrijf de bodem en de wanden goed in. Schenk er een scheut van de tijmbouillon bij en spreid daarop een heel dun laagje wortelcrême. Beleg deze laag met de eerste laag lasagnevellen. Spreid daarop een laagje wortelcrême uit van 1 cm hoog en schenk er kleine scheutjes van de tijmbouillon op. Dek af met de tweede laag lasagnevellen. Bevochtig de bovenkant van de vellen voor een nieuwe laag van de wortelcrême en dek af met de toplaag aan lasagnevellen.

Nu maak je de toplaag van de tomatensaus. Ik gebruikte iets minder dan de helft van het potje voor een kruidige bouillon met verse tijmblaadjes.

Bestrijk de lasagnevellen licht met iets olie en spreid daarop de tomatensaus. Bestrooi dat met de fijngeraspte extra lavendelkaas zodat het geheel bedekt is met een dun laagje. Strooi er hier en daar nog wat verse tijmblaadjes op. Schep met een sauslepel voorzichtig kleine beetjes van de tomatenbouillon langs de randen van de ovenschaal en bovenop de lasagne zodat er genoeg vocht rondom de lasagne is. Zet de ovenschaal 30 minuten in een voorverwarmde oven van 165°. Check even of je tussentijds nog iets kruidenbouillon moet toevoegen.

Laat de lasagne heel langzaam afkoelen in de oven.

Ben je nieuwsgierig naar de andere recepten met deze rauwmelkse kruidenkazen uit de Achterhoek? Lees dan ook mijn blogpost Venkel uit de oven met kruidige béchamelsaus.

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s